L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE es va pronunciar en contra de la retroactivitat de les devolucions per les clàusules sòl en contractes hipotecaris, el que suposa un cop als consumidors i una bona notícia per a la banca, que evita així una factura de milers de milions d'euros. El lletrat italià Paolo Mengozzi va donar la raó al Tribunal Suprem espanyol, que havia decidit limitar en el temps els efectes de la nul·litat de les clàusules sòl quan les va declarar abusives i nul·les en la seva sentència del 9 de maig de 2013.

En les seves conclusions, l'advocat afirma que aquesta limitació «és compatible amb el Dret comunitari» i sosté que «les repercussions macroeconòmiques associades» a l'amplitud amb la qual es van utilitzar aquestes clàusules abusives «justifiquen» aquesta decisió.

Tot i que no hi ha dades concretes, diferents càlculs estimen que entre el 30 i el 40% de les hipoteques subscrites a Espanya incloïen clàusules sòl entre les seves condicions, el que afecta més de dos milions de persones que han pagat de mitjana 3.000 euros més a l'any.

L'alt tribunal espanyol va considerar que els clients no podien comprendre el que significaven aquestes clàusules sòl en termes econòmics, però va decidir que els bancs només haurien de tornar els diners a partir de la data de la seva sentència i va recordar a més que aquesta no tenia caràcter retroactiu. El Suprem va tenir en compte l'impacte que podria tenir aquesta nul·litat sobre l'encara fràgil sistema bancari espanyol, i els problemes barrejats amb la tensió sobre els països perifèrics a la crisi de l'euro havien portat un any abans Espanya a demanar als socis un préstec de 100.000 milions.