El president del Govern, Mariano Rajoy, estudia la data del 2 d'agost per iniciar la sessió d'investidura si rep l'encàrrec del Rei, de manera que el 3 d'agost seria la primera votació, per a la qual es requereix majoria absoluta. D'aquesta manera, la segona votació d'investidura, que ja només requeriria majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, seria el divendres 5 d'agost. Aquestes són les dates que estudia Rajoy i que va comentar en una conversa informal amb periodistes al Congrés.

Aquest calendari implicaria que si el cap de l'Executiu en funcions es presentés a la investidura i no prosperés ni el 3 ni el 5 d'agost ni tampoc ningú aconseguís els suports suficients en els dos mesos següents, es convocarien immediatament eleccions, que se celebrarien el dia 27 de novembre. Ara per ara, Rajoy no té els suports suficients per ser investit ni per majoria absoluta ni per majoria simple, ja que només té confirmat el suport dels 137 diputats del PP i l'abstenció dels 32 de Ciutadans en aquesta segona votació.

La data del 2 d'agost és la que es planteja Rajoy a l'espera de l'evolució de les negociacions que mantingui amb altres partits per intentar arribar a un acord després que tanqués ahir una primera ronda de contactes amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Després d'aquesta reunió, Rajoy va advertir que si no comptés amb els suports suficients per ser investit, no podria donar-se per fet que aniria en tot cas a la investidura i s'obriria un període de reflexió amb els dirigents d'altres partits.

El president del Govern en funcions va advertir del que pot passar si no té garantida la investidura: «Si jo tingués la certesa total que és impossible ser investit, obriria un període de reflexió amb la resta dels grups polítics per veure si tindrien intenció de donar sortida a la situació». No obstant això, a l'espera de conèixer la posició de cada grup, va reiterar les seves intencions: «Estic disposat a mullar-me i governar siguin quines ?siguin les circumstàncies. Tinc molt clar què és el que cal fer i seguiré donant la batalla».

Sánchez va assegurar que «a dia d'avui» el seu partit votarà en contra de la investidura de Rajoy, a qui va animar a obrir una negociació «seriosa» amb els seus «aliats naturals», però sense comptar amb els socialistes.

Sánchez va comunicar aquesta postura a Rajoy durant la reunió que tots dos van celebrar al Congrés, en què el líder socialista va garantir que el PSOE «farà tot el possible» perquè hi hagi govern i evitar unes noves eleccions, tot i que sense obrir la porta a una abstenció, com sí que ha fet Ciutadans. El líder del PSOE va traslladar a Rajoy que la investidura i la governabilitat «van de la mà» i que «una cosa no pot ser sense l'altra».

Unanimitat a C's

L'Executiva de Ciutadans va decidir, per unanimitat, votar en contra de Rajoy en la primera votació de la investidura i abstenir-se en la segona, i van posar pressió als socialistes perquè facin el mateix. Una decisió «ferma» que va anunciar el president de Ciutadans, Albert Rivera, confirmant l'opció per la qual han optat davant la «tessitura» d'escollir entre «el dolent i el menys dolent».