La Comissió Europea (CE) va incrementar la pressió sobre Google en presentar-li noves proves del seu presumpte abús de posició de domini en la comparació de compres en el seu cercador i de restringir els anuncis de competidors, que apuntalen les acusacions formulades per primera vegada a l'abril de 2015. «Necessitàvem evidències fortes i fets per recolzar el nostre cas, i ara tenim més evidències en el nostre expedient per donar-li suport», va afirmar la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, en la roda de premsa en què va informar de l'enviament de dos nous plecs de càrrecs a Google i la seva matriu, Alphabet, en els quals li presenta formalment noves acusacions.

En un d'aquests amplia l'acusació original d'abril de 2015 segons la qual Google va abusar del seu domini en afavorir de manera sistemàtica la seva comparació de compres en les recerques, i que és producte de noves investigacions arran de la resposta que va remetre l'empresa a Brussel·les al setembre.

En l'altre, també l'acusa d'abús de posició dominant per restringir artificialment la possibilitat que webs terceres mostrin anuncis de recerques de competidors.

Vestager va indicar que el comportament pot portar al fet que els consumidors no vegin els resultats més rellevants de les seves recerques, i al fet que la possibilitat d'elecció i innovació es vegi danyada en limitar Google als seus rivals la capacitat de situar anuncis.

Per la seva banda, un portaveu de Google va assenyalar que «les innovacions i millores de productes han augmentat l'elecció dels consumidors comunitaris i promouen la competència».

En qualsevol cas, va assegurar que examinaran els nous casos presentats per la CE i que proporcionaran «una resposta detallada en les pròximes setmanes». D'altra banda, la CE creu que Google ha pogut vulnerar la llei comunitària en els seus acords amb socis a través de la plataforma AdSense, amb la qual situa anuncis de cerca directament a la seva pàgina però també en la de tercers.