L'atemptat terrorista de dijous a Niça ha tingut conseqüències també a la frontera entre Catalunya i França. Aquest divendres, tant les policies de fronteres franceses com la policia espanyola han reforçat la presència a les carreteres N-II i AP-7, on han muntat controls.

Els controls de la policia espanyola no seran fixes i itineraran a les diferents carreteres que uneixen les comarques frontereres amb França. El primer control muntat al matí s'ha centrat en els vehicles que entraven al país a través de l'N-II, al seu pas pel Pertús. Els agents han aturat els cotxes sospitosos, han identificat els ocupants i, també, han registrat els maleters.

Aquest control no ha provocat cues importants, tot i que sí retencions per l'afluència de trànsit en sentit sud.

El punt més conflictiu ha estat l'entrada a Catalunya a través de l'AP-7. Aquí, la policia francesa ha concentrat tot el trànsit per un únic carril per controlar tots i cadascun dels vehicles que sortien de França. Això ha provocat cues quilomètriques amb cotxes totalment aturats durant més de quatre hores.

Al peatge del Voló, els viatgers passaven l'estona fora dels cotxes comentant la situació. Entre els que s'esperaven hi havia una barreja entre camioners, treballadors i turistes que començaven les vacances a l'Estat.

"Portem des de dos quarts de deu parats aquí", ha explicat un turista holandès, Oscar van Velsen, que s'ho pren amb resignació. "Si és per la nostra seguretat s'entén, però és una llàstima estant tan a prop del nostre destí", ha afegit. Van a passar les vacances a Roses (Alt Empordà).

Requinard Kevin ha sortit de Perpinyà poc després de les nou del matí i a la una encara estava aturat al peatge. "Anàvem a Catalunya a passar el dia", ha explicat. També s'ho pren amb filosofia. "Em sembla exagerat aturar tots els cotxes però és per la nostra seguretat", ha conclòs.

A l'autopista també hi ha hagut retencions en sentit nord però menys importants perquè durant el matí la policia no ha reduït els carrils de circulació ni ha tallat el trànsit.

Més tranquil·litat a la Cerdanya

França manté el dispositiu habitual a la frontera amb Puigcerdà, la qual cosa comporta controls esporàdics. D'aquesta manera, la frontera viu aquest matí una jornada de tranquilitat després dels atemptats d'ahir al vespre a Niça. A quarts de nou els operaris de jardineria regaven les flors que creuen el pont internacional aliens a l'estat d'excepció que viu França i que sí afecta els veïns. És el cas de la família Carcassona, amb el portal a escassos vint metres de la frontera.

El cap de casa, Sergi Carcassona, apuntava que «els controls policials van i venen i així ha de ser perquè siguin efectius... això no vol dir, però, que estiguem lliures d'un atemptat... tant pot passar a Niça com a Bourg-Madamme o Puigcerdà». L'atemptat es va anar coneixent al vespre a la Guingueta i la resta de pobles de l'Alta Cerdanya durant les celebracions per la Festa Nacional del 14 de juliol. A la Guingueta, una vetllada de Cabaret va fer que molts veïns estiguessin junts a l'hora que es va produir l'atemptat. Alguns van decidir marxar cap a casa en saber l'abast notícia.

L'Alta Cerdanya viu aquesta jornada de dol nancional pendent de les pròximes mesures del ministeri de l'Interior francès, que amb una possible destinació de més dotacions policials i militars a la frontera podria afectar la temporada turística.

Aquest matí, els màxims responsables de la lluita antiterrorista es reuneixen per analitzar la possible modificació del grau d'amenaça terrorista.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, presideix la reunió de la taula de valoració de l'amenaça terrorista en la qual participen els màxims responsables de la lluita antiterrorista, de les Forces de Seguretat i del Centre d'intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco).

Fernández Díaz va parlar ahir a la nit amb el primer ministre francès, Manuel Valls, per transmetre el seu condol per l'atemptat que ha causat més de vuitanta morts i un centenar de ferits al passeig marítim de Niça.

A més de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i dels alts càrrecs del Ministeri de l'Interior, també seran present a la reunió els representants dels Mossos d'Esquadra i de l'Ertzaintza.

Des el 26 de juny de 2015 està activat a Espanya el grau 4 d'alerta terrorista a causa de l'anàlisi que els experts van fer del risc terrorista després dels atemptats de França, Tunísia, Kuwait i Somàlia.

Al novembre, després dels atemptats de París, la seguretat es va intensificar amb el reforçament de la vigilància de determinats punts estratègics o de gran afluència de persones, però sense elevar el nivell general d'alerta.

Fonts de la lluita antiterrorista s'inclinen ara per la mateixa solució: reforçament de la presència de les forces de seguretat en les denominades infraestructures crítiques (subministrament d'aigua, energia o transports, entre d'altres), així com en llocs especialment concorreguts com a aeroports o centres comercials.

L'activació del Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA) 5, el màxim previst, està reservada, segons els experts, a casos d'atemptats imminents en territori nacional i en la pràctica només implica com a diferència amb el nivell previ, la presència de militars a les infraestructures crítiques, nusos de comunicació i llocs de gran acumulació de persones.