Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Madrid -PP, PSOE i Ciutadans- van deixar «sense efecte», en reprovar-lo en el ple del Districte Centre, el projecte de «policia comunitària» impulsat per l'equip de Govern municipal de Manuela Carmena. El PSOE i Ciutadans es van sumar a una esmena de reprovació presentada pel PP a l'anomenat «Programa de governança comunitària», que estava en una primera fase participativa com a projecte pilot al barri de Lavapiés.

El programa contemplava la implicació dels madrilenys en la resolució de conflictes veïnals juntament amb la Policia Municipal amb l'objectiu d'evitar arribar als tribunals en problemes de convivència quotidians com l'excés de soroll en un bar o la brutícia en els seus carrers.

Es tractava de resoldre els conflictes abans que es judicialitzessin amb l'objectiu, segons un document de treball de l'Ajuntament, d'«avançar en el temps una bona convivència», sense que això suposés crear un sistema «paral·lel» ni aliè al judicial, ni que aquest substituís la Policia, com tampoc que els agents estiguessin a les ordres dels ciutadans.