El terror ha tornat a colpejar França amb un nou atac terrorista. Un total de 84 persones van morir i un centenar en van resultar ferides -de les quals 50 en estat crític- el dijous passat a la nit a la ciutat francesa de Niça quan un camió va llançar-se contra una multitud que presenciava els focs artificials de la festa nacional del 14 de juliol.

Entre els morts hi ha 10 nens i adolescents, va informar el fiscal antiterrorista, François Molins, en una declaració a Niça, on a més va concretar que 202 persones van haver de ser ateses i que entre els ferits greus 25 estan en estat de reanimació en hospitals de la ciutat mediterrània.

Un d'aquests centres va ser visitat durant el dia d'ahir pel president, François Hollande, després d'haver reunit a París un consell de ministres sobre seguretat en què va decidir elevar el nivell d'alerta del departament de Niça.

Entre les víctimes hi ha persones de diferents nacionalitats, cosa lògica si es té en compte que el passeig dels Anglesos, l'escenari de la massacre, és el centre turístic d'una de les ciutats costaneres més visitades de França. S'han identificat víctimes nord-americans, canadencs, suïssos, ucraïnesos, russos, marroquins i tunisians, tot i que encara ahir no es va tancar la llista. Pel que fa a Espanya, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va confirmar ahir que no hi havia constància de víctimes espanyoles.

Els fets

El conductor del camió, únic ocupant del vehicle, va ser abatut per les forces de seguretat després d'haver recorregut uns dos quilòmetres pel passeig dels Anglesos, un dels més emblemàtics de la ciutat mediterrània, envestint al seu pas a tot aquell amb qui es creuava. Milers de persones van abandonar el passeig marítim corrent i submergits en el pànic intentant refugiar-se als establiments més propers i fins i tot a casa de veïns que els van obrir les portes.

La ciutat va mostrar a l'instant la seva solidaritat amb els afectats per l'atac, i una etiqueta a les xarxes socials #PortesOuvertesNice va començar a circular per oferir allotjament a totes aquelles persones amb problemes per tornar a les seves cases, ja que les forces de seguretat van demanar a tots els veïns no sortir al carrer.

Les autoritats calculen que hi havia unes 30.000 persones al passeig, que havien acudit a presenciar els tradicionals focs artificials del 14 de juliol, dia de la festa nacional francesa. Aquest és un espectacle molt apreciat pels nens, que eren nombrosos al passeig.

Hollande, en la seva visita a Niça, va anunciar que la seva primera decisió va ser perllongar en tres mesos l'estat d'emergència, que expirava en principi el 26 de juliol després del final del Tour de França i que no tenia la intenció de renovar. El president també va informar que es mantindrà en alt nivell l'Operació Sentinelle, que permet mobilitzar a 10.000 militars, i que va decidir «cridar a la reserva operacional» per reforçar als ?gendarmes i a la policia, especialment en el control de fronteres.

Atac sense reivindicació

L'atemptat terrorista de Niça «es correspon» amb grups gihadistes tot i que ahir encara no va ser reivindicat, va informar el fiscal antiterrorista de França, François Molins. «Encara que l'atemptat de dijous encara no s'ha reivindicat, aquest tipus d'accions es corresponen molt exactament a les permanents crides a matar d'aquestes organitzacions terroristes en els vídeos i revistes que difonen regularment», va manifestar el fiscal en una declaració davant la premsa.

«El terrorista que conduïa el ?camió va ser abatut per impedir que seguís la seva acció criminal» i la seva exdona es troba detinguda des de les onze d'aquest matí, va afegir el fiscal encarregat de la investigació. ?Boulhel va perpetrar la seva matança des de tres quarts d'onze de la nit de dijous en solitari i al volant d'un camió frigorífic de dinou tones.

Va conduir durant uns 2 ?quilòmetres, entre el número 11 i el 147 del passeig dels Anglesos, i va atropellar molts espectadors. En la seva incursió assassina el «terrorista va disparar diverses vegades contra tres policies prop de l'hotel Negresco. Els policies van replicar i van perseguir al camió, que encara va aconseguir circular uns 300 metres», va afegir el fiscal. «Els policies van aconseguir neutralitzar-lo amb trets a l'altura del Palau de la Mediterrània. El terrorista va ser trobat mort al seient del passatger», va precisar.

A la cabina del camió es van trobar una pistola automàtica del calibre 7,65 mil·límetres, un carregador, cartutxos d'aquest calibre gastats i no gastats, una segona pistola automàtica falsa, dues rèpliques de fusells d'assalt kalàixnikov i M16 també falses, i una granada desactivada. Es va trobar també un telèfon i documentació que s'estan investigant, així com un permís de conductor i una targeta de crèdit a nom de Mohamed Lahouaiej Boulhel, nascut el 3 de gener de 1985 a Tunísia.

Segons Mulins, els investigadors van requisar també documentació i material informàtic en l'escorcolla del seu domicili i se centren ara a determinar com va obtenir l'arma i el camió, si va tenir còmplices i els seus eventuals vincles amb «les organitzacions criminals terroristes islamistes».

El fiscal investiga els càrrecs d ' "assassinat i temptativa d'assassinat en banda organitzada en relació amb empresa terrorista, temptativa d'assassinat de persona dipositària d'autoritat pública en banda organitzada i en relació amb una empresa terrorista i associació de malfactors terroristes per perpetrar atemptats, és dir, criminal "