La Policia francesa ha detingut aquest dissabte tres persones a Niça en el marc de la investigació oberta sobre l'atemptat en aquesta ciutat en la nit de dijous, el que eleva a cinc el nombre total d'arrestats.

L'exdona de l'autor de la massacre, identificat com Mohammad Lahouaiej Bouhlel, va ser detinguda aquest divendres al voltant de les 11.00 hora local (09.00 GMT) i, segons el fiscal de la República, François Molins, va quedar sota arrest.

Aquest mateix dia va ser detingut un altre home la identitat del qual no s'ha facilitat, i aquesta matinada s'han produït en dues operacions diferents tres nous arrestos.

L'emissora "Europe 1" ha detallat que en una primera intervenció del cos d'operacions especials de la policia, RAID, i de les Brigades d'Investigació i Intervenció (BRI) de la policia judicial han detingut dos coneguts de Lahouaiej Bouhlel en una mateixa direcció del centre de Niça, a prop de l'estació de tren.

El tercer, segons aquesta emissora, s'ha realitzat a primera hora del matí.

El canal de televisió "BFM TV" indica que les forces de l'ordre els han trobat gràcies a l'explotació d'elements de telefonia de l'autor de la matança. A la cabina del camió on va ser abatut es va trobar un mòbil.

Els mitjans noprecisen si l'home detingut aquest divendres al passeig dels Anglesos de Niça amb un matxet podria estar relacionat amb el terrorista, un tunisià de 31 anys que va ser abatut dijous per les forces de l'ordre.

Una vegada més, un delinqüent d'estar per casa, amb problemes familiars a l'esquena i aparentment no gaire piadós, és el presumpte responsable de l´atemptat terrorista a França, en aquesta ocasió la massacre comesa amb un camió a Niça.

La Policia francesa va identificar l'autor per les seves empremtes dactilars, que, segons els mitjans francesos, corresponen a Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de 31 anys i nacionalitat tunisiana encara que amb permís de residència a França. L'apartament d'aquest home, que treballava com a repartidor, al barri niçard Nord va ser registrat ahir per la Policia.

El retrat del presumpte autor presenta grans semblances amb els terroristes que han perpetrat el seguit d´atemptats que han sacsejat França en l'últim any i mig, des de la matança a la seu de la revista satírica Charlie Hebdo, al gener de 2015.

Tarjeta de residència del responsable de la matança a Niça.

Els testimoniatges dels seus veïns difosos per la premsa gal·la dibuixen a un home amb antecedents policials per actes de violència -i específicament de violència domèstica-, robatori i altres delictes menors, encara que no era en el radar dels serveis antiterroristes.

Fa només quinze dies va ser posat sota control judicial, segons el canal informatiu BFM TV, per haver-se quedat adormit al volant.

El terrorista es trobava en tràmits de divorci i tenia problemes amb la seva família a Tunísia, suposadament originària de Susa, on fa un any van morir 38 turistes en un atemptat a les platges de dos hotels.

Bouhlel va començar el dejuni pertinent durant el mes de Ramadà, però ni tan sols va arribar a concloure´l, d'acord amb aquests testimonis, que asseguren que li agradava la salsa i freqüentava prostíbuls.

També assenyalen que tenia permís de conduir vehicles pesants des de feia poques setmanes i que patia dificultats financeres. Pare de tres fills, Bouhlel no era, sempre a falta de la confirmació per part de les autoritats, una persona coneguda per les seves conviccions religioses.

Els seus veïns comenten que era una persona molt «discreta i silenciosa», que vestia sovint pantalons curts i que solia moure's amb bicicleta i en una petita furgoneta que aparcava en les rodalies de l'apartament.

La investigació tracta de determinar ara si va actuar sol -com els anomenats «llops solitaris»- o bé si va comptar amb l'assistència de còmplices entre el seu cercle d'afins.

El camió que va utilitzar per dur a terme l'atemptat va ser llogat dilluns passat pel mateix Bouhlel amb documentació vàlida per fer-ho, segons va revelar el canal públic de televisió France 2. Una empresa de Saint Laurent du Var, a pocs quilòmetres a l'oest de Niça, va llogar el vehicle al presumpte terrorista, que va actuar, segons tots els indicis, de forma premeditada.