França va blidar l'entrada a Espanya des de l'autopista a l'altura del Voló, on ahir es van quedar atrapats milers de persones en cues que van arribar als trenta quilòmetres. En direcció França eren d'uns cinc quilòmetres. L'entrada restringida a un carril va crear un embut que contrastava amb la tranquil·litat de trànsit a la Jonquera. Des de Perpinyà a la frontera quilomètriques cues de cotxes tenien atrapats, majoritàriament turistes, que van està aturats fins a quatre hores. La policia espanyola porta a terme controls aleatoris que no generen retencions importants.

«Hi ha centenars de persones atrapades amb els nens». Ho explicava François al diari francès L'Independant, al qual moltes veus relataven la situació. Es van quedar atrapats des de primera hora del matí a l'A-9 després del Pertús però d'entrada a Espanya, on els gendarmes van tornar a blindar la frontera passada la mitjanit de dijous. Dels divuit peatges, només dos estaven oberts, informaven des de França. Tot i que era l'únic punt amb controls fixos, les cues es repetien a totes les carreteres. A la una del migdia, segons els mitjans francesos, la retenció era de trenta quilòmetres i a les quatre de la tarda s'havia reduït als disset. Als controls s'hi va sumar un accident que alentia la circulació en aquest punt.

La situació és conseqüència de la intensificació dels controls de la policia espanyola i la francesa. Els dos cossos policials van muntar controls a les principals connexions , la N-II i l'AP7. Els agents de la policia espanyola controlaven els vehicles i els aturaven aleatòriament per demanar-los documentació i escorcollar els maleters. Aquests controls no van ser i no seran fixos, seran aleatoris, i ahir durant el matí es van anar alternant tant a la nacional com a l'autopista. El primer es va centrar en els vehicles que entraven al país a través de la N-II, al seu pas pel Pertús. Aquest control no va provocar cues importants, tot i que sí retencions per l'afluència de trànsit en sentit sud. L'Estat espanyol manté el nivell d'alerta 4 sobre 5. Els Mossos d'Esquadra també preveuen intensificar els controls al país.

El punt més conflictiu va ser l'entrada a Catalunya a través de l'AP-7. Aquí sí que la policia francesa ha concentrat tot el trànsit per un únic carril per controlar tots i cadascun dels vehicles que sortien de França. Al peatge del Voló, els viatgers passaven l'estona fora dels cotxes comentant la situació. Entre els que s'esperaven hi havia una barreja entre camioners, treballadors i turistes que començaven les vacances a l'Estat.

«Des de dos quarts de deu que estem parats aquí», va explicar un turista holandès, Oscar van Velsen. «Si és per la nostra seguretat s'entén, però és una llàstima estant tan a prop del nostre destí», va afegir, perquè viatgen per passar unes vacances a Roses. Requinard Kevin va sortir de Perpinyà poc després de les nou del matí i a la una encara estava aturat al peatge. «Anàvem a Catalunya a passar el dia», va explicar. També s'ho prenia amb filosofia. «Em sembla exagerat aturar tots els cotxes però és per la nostra seguretat», manifestava. De Perpinyà a la frontera es tardava unes quatre hores.

A l'autopista també hi va haver algunes retencions en sentit nord menys importants perquè la policia no va reduir els carrils de circulació ni va tallar el trànsit. L'alcalde accidental de la Jonquera, Rafa Medinilla, confirmava que es van registrar retencions a tocar el Voló que van ser d'uns cinc quilòmetres. A cap punt de la població hi havia problemes de trànsit i també es podia veure molt poca activitat de turistes als principals espais comercials.

Des del mes de novembre passat, amb motiu de la celebració a París de la cimera del canvi climàtic i dels atemptats previs a la capital gal·la, els gendarmes van emprendre una estreta vigilància dels vehicles que entraven en el seu territori des d'Espanya amb la col.laboració de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra.