El passeig dels Anglesos de Niça, l'escenari de la matança d'almenys 84 persones dijous passat a Niça, va reobrir ahir fent un pas més cap a la normalitat d'una ciutat colpida per la tragèdia, mentre es van coneixent nous detalls del seu autor, el tunisià Mohamed Boulhel, un "soldat" del grup terrorista Estat Islàmic (EI) segons va informar ahir l'agència de notícies Amaq, vinculada als gihadistes. "Un dels soldats de l'Estat Islàmic va executar l'operació (...) en resposta a les crides d'atacar els ciutadans dels països que integren la coalició internacional que combat contra l'EI" a l'Iraq i Síria, va assegurar l'agència, que va citar a una font de seguretat.

Una informació que va confirmar el ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve, qui va precisar que Boulhel "es va radicalitzar molt ràpidament" segons els primers indicis. Al terme d'un consell restringit de defensa i seguretat i d'una reunió interministerial al Palau de l'Elisi, Cazeneuve va indicar que així es desprèn dels testimonis del seu entorn. El ministre va afegir que la forma en què Boulhel va perpetrar el seu crim és nova, perquè "tot i que portava una pistola, no tenia armes ni explosius", quan va atropellar la gent amb un camió al passeig marítim d'aquesta ciutat durant la celebració de la Festa Nacional francesa, el passat 14 de juliol.

La seva actuació, segons Cazeneuve, mostra "l'extrema dificultat de la lluita antiterrorista, perquè estem davant individus sensibles als missatges de l'Estat Islàmic" (EI), que perpetren "accions extremadament violentes sense necessàriament haver combatut, haver estat entrenats o disposar d'armes destinades a la comissió de crims massius". "Estem davant un nou repte que ens ha de portar a prendre consciència de la voluntat pels que ens ataquen d'usar fins al paroxisme els mitjans més terribles", va dir el ministre.

Una de les cinc persones que estan sent interrogades per determinar si Bouhlel va tenir còmplices, va declarar que l'autor de la matança s'havia radicalitzat molt recentment, segons el canal informatiu BFM TV. Aquest testimoni va assegurar que en les últimes setmanes havia manifestat posicions extremistes i s'havia deixat barba. Entre aquests cinc interrogats hi ha dos detinguts divendres -inclosa l'exdona de l'assassí- i els altres tres arrestats ahir, als quals la policia va arribar després d'inspeccionar el telèfon mòbil que es va trobar a la cabina del camió.

Un home "gens religiós"

En aquest sentit, els veïns i persones del cercle pròxim de Mohamed Boulhel, van subratllar que no havia mostrat cap signe de radicalització religiosa. Al barri de Abattoirs, on residia des de feia any i mig, els veïns el van descriure com algú discret, "una mica estrany", molt seriós, faldiller i extremadament musculós. "Se'l veia amb el seu camió de repartiment, però mai anava a la mesquita", afirmava Sébastian, un veí del mateix edifici on residia l'assassí.

Els seus cercles pròxims el va descriure com una persona solitària, una mica iracunda, el que justifica els seus problemes amb la Justícia, en particular els sis mesos de presó sense compliment als quals va ser condemnat el març passat després d'haver agredit amb un palet de fusta a un altre automobilista arran d'un altercat de trànsit.

A Boulhel li agradava presumir de les seves conquestes femenines, ballar salsa i acudir a gimnasos, sobretot en els últims mesos, quan sembla que havia decidit millorar el seu aspecte físic. No va tornar a Tunísia des que va abandonar el país el 2006 i només mantenia relació amb la seva família directa, encara que tenia cosins a Niça. Alguns d'ells van explicar que el seu caràcter es va endurir encara més des de la separació. Es queixava que tenia problemes per arribar a final de mes, per pagar la pensió alimentària dels seus fills.

Les autoritats franceses no tenien rastres de la seva radicalització, motiu pel qual no estava vigilat pels serveis d'intel·ligència, segons el fiscal antiterrorista, François Molins. Tampoc en el seu entorn havien notat indicis. No freqüentava la mesquita, no respectava el ramadà, bevia alcohol i menjava porc, segons diversos testimonis, inclòs el del seu pare, que viu a M'saken i que va parlar per a la cadena francesa BFMTV.

Un dels seus cosins va afirmar que prenia sempre decisions radicals. Quan va arribar a França es va tenyir els cabells de vermell. En els últims mesos acudia tant als gimnasos que es va guanyar el sobrenom de "Van Damme". El seu pare va assegurar que seguia un tractament mèdic per problemes psicològics. Els investigadors tenen documentació i material informàtic confiscat en el camió amb el qual va cometre la massacre, al seu domicili i en el que va compartir amb la seva exparella i els seus tres fills.

Vint-i-sis ferits, en estat crític

Respecte als ferits, un total de 26 segueixen en estat crític, dels quals cinc són nens, segons va informar ahir la ministra francesa de Sanitat, Marisol Touraine. Els serveis sanitaris van atendre a un total de 303 vianants ferits de diferent gravetat pel terrorista que es va llançar amb un camió contra la multitud i va matar 84 persones, va afegir la ministra en un comunicat. Encara es troben ingressats a l'hospital Lenval de Niça 121 ferits, dels quals 30 són nens, va afegir Touraine. A més, unes 300 persones van ser ateses pels equips d'urgència psicològica.

De moment, el Govern francès va anunciar ahir que reforçarà la presència de les forces de seguretat a tot el territori.