La primera Plataforma de Suport a les Altes Capacitats d'Espanya a internet, que es va crear fa un any, farà una campanya entre els pediatres espanyols per conscienciar-los de la necessitat de detectar els nens superdotats per evitar- les patologies o trastorns mèdics que sovint desenvolupen.

"És bàsic que els pediatres coneguin què són les altes capacitats, ja que si no es detecten i no s'intervé en aquests nens, poden desenvolupar trastorns en la salut", ha explicat a Efe la portaveu de la plataforma, la infermera catalana Maria Dolors Rius.

En aquest sentit, la pediatra de l'Hospital de Vic Maria Viñolas, mare de tres fills amb altes capacitats intel·lectuals, màster en Altes Capacitats i una de les professionals que treballarà en la campanya que arrencarà al setembre, ha explicat que "és bàsic" detectar a aquests nens per evitar problemes posteriors com "irritabilitat, nerviosisme, depressió, i fins i tot malalties de la pell, entre d'altres afeccions".

La plataforma va néixer el juny de 2015 amb l'objectiu de concentrar tota la informació relativa a les altes capacitats intel·lectuals, "per orientar famílies, docents i altres especialistes interessats en aquest tema".

La plataforma arriba ja als 5.600 famílies i professionals associats, ha informat Rius, que ha valorat com a "molt positiu" aquest primer any del seu funcionament.

A l'octubre de 2015, coincidint amb l'inici del curs escolar, la plataforma va dur a terme una campanya en els més de 23.000 centres educatius espanyols per informar, sensibilitzar i identificar els alumnes amb altes capacitats intel·lectuals d'Espanya.

Com a resultat de la campanya, diversos centenars d'escoles i d'orientadors es van interessar en els recursos que ofereix la plataforma per detectar els alumnes d'aquestes característiques i intervenir sobre ells, ha explicat la portaveu.

A part de membres individuals, s'han anat sumant a la plataforma associacions relacionades amb les altes capacitats intel·lectuals com l'asturiana Apadac, la gallega Asac, Asa de Màlaga, Asacal d'Almeria i la catalana Fanjac.

El perfil dels membres de la plataforma és "molt heterogeni", ha descrit Rius, que ha detallat que "procedeixen de tots els punts de la geografia espanyola, són de totes les edats i pertanyen a tots els estrats socials, des de professionals amb titulació superior, a persones amb estudis bàsics ".

El mes de març passat, la plataforma va presentar al costat de la Fundació Avança, que impulsa l'excel·lència, una Proposició No de Llei (PNL) sobre mesures de suport i atenció a l'alumnat d'altes capacitats intel·lectuals de la mà del PSOE, el text "recull moltes de les nostres peticions i reivindicacions per atendre aquest alumnat ", ha recordat Rius.

A partir de la presentació de la proposta, la plataforma va mantenir contacte, a més de amb el PSOE, amb els grups polítics de Ciutadans, el Bloc Nacionalista Gallec i el Partit Popular, que, segons Rius, "es van mostrar interessats en la situació dels alumnes amb altes capacitats ", encara que" per ara no s'han dut a terme mesures més concretes ".

En aquest moment, la plataforma participa al programa online "Joves Transformadors", el primer a Llatinoamèrica i Espanya per joves d'altes capacitats d'entre 13 i 20 anys, creat amb l'objectiu d'estimular la creació de patents, startups, i emprenedoria social .

En el marc d'aquest programa, professionals de la Singularity University de Silicon Valley, professors de Stanford, Yale, i de la Càtedra Unesco de Barcelona, ??entre altres entitats, treballen en línia amb els 5.000 joves superdotats seleccionats a Espanya i Llatinoamèrica.

Els joves, tutelats pels professors, creen projectes i programes sobre temes d'aigua, desenvolupament urbà, salut, educació, alimentació, seguretat pública, energies renovables, entre d'altres.