El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va enviar ahir a la presó dos dels dotze membres detinguts dijous passat a Eivissa d'una xarxa internacional de blanqueig de capitals, un home de nacionalitat francesa i una dona ucraïnesa considerats els caps de la trama. Segons van informar fonts jurídiques, el magistrat va prendre ahir declaració a cinc detinguts, ja que els set restants van quedar en llibertat després de comparèixer davant la Policia Nacional.

Els dos arrestats que van ingressar en presó preventiva per ordre judicial són el ciutadà francès Pierre Dadak i la seva exparella, la ucraïnesa Kateryna Dirgina, als quals els investigadors creuen caps de la trama. El jutge Pedraz els imputa delictes d'integració en organització criminal, blanqueig, suborn, coaccions, extorsió i amenaces. Segons fonts jurídiques haurien extorsionat policies locals.

En l'acte de presó, el jutge destaca que hi ha el perill que aquestes dues persones puguin escapar d'acord amb la gravetat dels delictes que se'ls atribueixen i en vista que la causa segueix sota el secret de sumari i encara s'està analitzant el material confiscat en els registres realitzats durant l'operació policial, un dels quals va ser en l'habitatge de Dadak a l'illa.

Respecte als altres tres detinguts que ahir van passar a disposició de l'Audiència Nacional -l'holandès Solomon Lampie i els polonesos Roman Romanik i Piotr Banasik-, el jutge els va deixar en llibertat, però amb la prohibició de sortir d'Espanya i l'obligació de comparèixer cada mes en un jutjat.

Segons les investigacions, els integrants de la xarxa dedicada al blanqueig de diners de procedència criminal haurien invertit 15 milions d'euros a Espanya mitjançant un entramat empresarial amb persones interposades. Els investigadors han comprovat que constituïen empreses o adquirien societats existents a les quals transferien capitals procedents de companyies estrangeres que després s'invertien en compres de béns mobles i immobles a Espanya.