D'aquí a 10 dies Espanya estrenarà les seves sancions per dèficit, amb una multa benèvola i la congelació de 1.100 milions en fons. Així ho explica el rotatiu El País, on s'assegura que Brussel·les exigeix a Espanya un ajust de 10.000 milions, reclama un pressupost auster i vol fer un dur examen trimestral, ja que no ha complert els compromisos fiscals i presenta el segon dèficit més elevat de la Unió Europea. En cas que se suspenguessin els exàmens, les multes podrien ser més elevades i el control més ferm. Fonts europees han avisat que "Europa no es fica en el debat, en les negociacions per formar Govern; però les regles fiscals condicionaran el proper any".

Brussel·les vol controlar que aquesta vegada el Govern prengui de veritat mesures efectives. L'inconvenient és que Espanya no té Govern encara i "necessita un Executiu capaç de presentar una correcció pressupostària convincent", segons fonts europees.

Tal com explica el periòdic, la UE va afirmar la setmana passada que Espanya no va prendre deliberadament mesures per quadrar els comptes i, per això, Brussel·les, el pròxim 27 de juliol presentarà una proposta de sanció, amb una "multa benèvola" i reclamarà un dèficit del 3,9% aquest any i del 2,5% el 2017.

En aquest moment, el populisme, les crisis bancàries, els casos de terrorisme o el referèndum de permanència del Regne Unit a la UE, fan que a Espanya li vinguin uns mesos complicats, dintre d'Europa. A més d'això, presenta un atur elevat, vulnerabilitat fiscal i no té Executiu, factors que tampoc l'ajuden per poder influir en els afers que l'afecten.