Unes 6.000 persones van ser detingudes després del fallit cop d'Estat registrat a Turquia a la nit de divendres a dissabte, va indicar ahir el ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, abans d'afegir que encara està previst que n'hi hagin més". "Fins ara s'han detingut unes 6.000 persones. Hi haurà més detencions", va afirmar el ministre en declaracions a la televisió pública TRT a Ankara. Fins ara, les autoritats havien informat de 2.839 soldats detinguts, entre ells desenes de generals, mentre que més de 2.700 jutges van ser destituïts.

El ministre va tornar a acusar els seguidors del predicador conservador Fethullah Gülen d'haver organitzat el cop. Va afegir que el Govern turc seguirà netejant les institucions de l'Estat i l'Exèrcit del que qualifica com a "organització terrorista de Fethullah Gülen".

"L'home número u en això (considerat com el cap de tota l'operació) és Fethullah Gülen. Després d'això, mantenir Gülen als Estats Units no serveix a l'amistat entre Turquia i els Estats Units", va dir Bozdag.

Gülen viu des de fa anys en un exili autoimposat als EUA i Ankara n'exigeix l'extradició, una reclamació que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va repetir ahir un cop més. Sobre les destitucions dels 2.700 jutges, Bozdag va destacar que l'objectiu de la decisió és "alliberar la judicatura turca" amb aquests cessaments.

Més detencions

Paral·lelament, les autoritats turques van decretar l'arrest del coronel Ali Yazici, assistent militar personal del president turc, Recep Tayyip Erdogan, tal com va assegurar ahir la cadena privada de televisió CNNTürk.

Yazici va ocupar des de l'agost passat el lloc d'assistent del president, un càrrec tradicionalment ocupat per un militar d'alt rang, que el president selecciona entre tres noms proposats per les Forces Armades. Segons el diari digital opositor T24, Yazici es trobava a Ankara la nit de divendres a dissabte, quan va tenir lloc l'intent de cop, i no acompanyava Erdogan durant la seva estada de vacances en un hotel de la localitat de Marmaris, a la costa egea turca.

També va ser arrestat el general Ismail Güneser, que va ocupar aquest mateix càrrec sota el president Abdullah Gül, entre 2008 i 2012, informa la cadena NTV. Dissabte a la nit ja havien estat detinguts 8 generals de les Forces Aèries, que es trobaven a l'aeroport de Sabiha Gökçen, el segon dels dos aeròdroms d'Istanbul, tal com informava ahir el diari Hürriyet.

Entre els més de 2.800 militars detinguts es troben dos dels quatre màxims càrrecs de les forces terrestres turques: els generals Am Huduti, comandant del segon Exèrcit de Turquia, que controla la lluita contra la guerrilla kurda al sud-est del país, i Erdal Öztürk , comandant del 3r Exèrcit, estacionat a Anatòlia oriental.

Noves xifres

El fallit cop d'Estat de divendres passat a Turquia ja ha causat la mort d'almenys 290 persones, això ho va confirmar ahir el Ministeri d'Exteriors turc en una nota enviada als corresponsals estrangers acreditats al país. "Més de 100 conspiradors colpistes van morir. Les operacions continuen. Desafortunadament, més de 190 dels nostres ciutadans van trobar la mort", assenyalava la nota.

Fins ara, el balanç oficial de morts era de 161 entre civils, policies i soldats lleials al Govern, mentre que el nombre de colpistes morts oscil·lava entre 20 i 104. El comunicat també explica que actualment hi ha més de 1.400 ferits.