La Comissió Europea considera insuficient el ventall de mesures d'estalvi presentades pel Govern en funcions per frenar la multa. Brussel·les qüestiona sobretot la mesura estel·lar presentada per l'Executiu espanyol consistent en l'enduriment de l'Impost de Societats. Per tant, Brussel·les demana que, entre aquest any i el proper, es garanteixi una altra fórmula d'ajust per valor equivalent, és a dir, 6.000 milions.

En la seva sol·licitud motivada per desactivar la sanció que va ser enviada dimecres passat, Espanya planteja mesures que es poden quantificar al voltant de 10.000 milions, però, d'elles, la més significativa és tornar a imposar a les grans empreses un avançament del que pagaran en l'Impost de Societats l'any següent i té un efecte recaptatori valorat en 6.000 milions.

Segons fonts governamentals, la Comissió Europea avala que el Ministeri d'Hisenda restableixi aquesta mesura, que estava en vigor el 2015 i va ser eliminada en 2016, però la consideren necessària per apuntalar la recaptació d'aquest any i corregir un error, i no la veuen prou estructural com per aconseguir una baixada duradora del dèficit públic a Espanya.

Per tant, el Govern ha de buscar una mesura addicional per estalviar 6.000 milions entre aquest any i el proper, i el problema és que Mariano Rajoy va assegurar dimecres passat que l'única alternativa serien «retallades de despesa», cosa que li resultaria difícil d'aplicar al Partit Popular amb la seva actual minoria parlamentària.

El pal i la pastanaga

La Comissió Europea sí que ha acollit bé la resta de mesures, que inclouen el tancament de caixa pressupostària aquest any des del proper dia 20 i noves mesures de lluita contra el frau que incrementaran la recaptació. En paral·lel, Brussel·les està disposada a permetre suavitzar la via de l'ajust el 2016 de manera que el dèficit pugui arribar al 3,9% aquest any.

En tot cas, el ministre d'Economia, Luis De Guindos, confia en la negociació d'aquests dies amb la Comissió Europea i que la posició anticipada no sigui tancada.