La catedral de València va acollir ahir, dia en què es commemorava el 80 aniversari de l'alçament que va donar inici a la Guerra Civil espanyola, una missa per Francisco Franco demanada per un particular, va confirmar l'Arquebisbat, que va assegurar que no havia estat «ni un homenatge ni un recordatori».

El PSPV-PSOE va demanar al cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, que anul·lés l'eucaristia per l'ànima de Franco prevista, tot i que des de l'Arquebisbat es va assenyalar que el Dret canònic «obliga» a celebrar sufragis per a qualsevol persona, viva o morta.

L'Arquebisbat va explicar que una persona particular, el nom de la qual no pot revelar el rector, havia demanat la celebració d'aquest sufragi per «Francisco F.», com consta en el calendari de misses de la Catedral, i va confirmar que es tractava de Francisco Franco.

«No hi ha polèmica», van assenyalar fonts oficials, que van explicar que l'oficina parroquial de la catedral funciona de manera autònoma, com la resta de parròquies de la diòcesi, amb el seu propi rector, i l'Arquebisbat «mai intervé en la seva organització ordinària», ja que «tenen vida pròpia».

Van explicar que el codi de Dret Canònic obliga que se celebri sufragi per qualsevol persona viva o morta i van destacar que «es pot informar de les persones per les quals es celebrarà la missa, però no vetar-les». No obstant això, van assenyalar que l'arquebisbe Cañizares desconeixia la celebració d'aquesta missa perquè «no se li va consultar».