La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, es troba a un pas de ser escollida avui nova presidenta del Congrés després de l'acord entre el PP i Ciutadans per repartir-se la Mesa de la Cambra i davant l'absència -a priori- d'un candidat que aglutini la resta de partits. De res sembla que serviran els moviments d'última hora de Podem per convèncer el PSOE i els independentistes catalans que donessin suport tots junts a un candidat alternatiu i evitessin que el PP recuperés la tercera autoritat de l'Estat.

Durant tota la jornada, Podem va intentar sense èxit que el PSOE acceptés un acord de «reciprocitat» pel qual tots dos donarien suport mútuament al candidat que aconseguís més vots en la primera volta. Els socialistes van rebutjar l'oferta i van anunciar que donaran suport al seu candidat, el fins a ahir president del Congrés, Patxi López, davant del portaveu d'En comú Podem, Xavier Domènech, proposat per Podem.

El partit de Pablo Iglesias admet, però, que si Patxi López passa a la segona volta i han de triar entre el candidat socialista i Ana Pastor, «al 95 per cent» es veuran obligats a optar per l'antic lehendakari. Malgrat això, López tampoc podria arribar a ser president sense el suport exprés dels nacionalistes, ja que PP i Ciutadans sumen 169 vots, davant els 156 del PSOE i Units Podem.

Per embolicar encara més la troca, el portaveu de CDC, Francesc Homs, també ha decidit presentar la seva pròpia candidatura com un «revulsiu» polític davant del seu procés judicial. Homs té nul·les possibilitats de ser el proper president de la Cambra perquè, de moment, només semblen donar-li suport els vuit diputats del seu propi partit, de manera que ni tan sols passaria la primera selecció.

No va revelar, això sí, a qui avalarà en la segona votació quan només quedin els dos més votats -probablement Ana Pastor i Patxi López- i va desvincular qualsevol suport al fet que el seu partit aconsegueixi tenir grup parlamentari propi.

Aquesta maniobra de CDC va ser rebutjada fins i tot pels seus socis d'ERC al Govern català. Gabriel Rufián va donar per fet que la ministra de Foment serà la nova presidenta del Congrés i va evitar entrar en el «joc» i en la «cerimònia de la confusió» perquè el seu partit no està «per fer teatre», fet pel qual votarà en blanc.

Rufián va descartar també el seu suport al candidat de Units Podem, Xavier Domènech, mentre no tingui els suports necessaris, cosa que no passa en aquest moment. «Ens agradi més o ens agradi menys, i a nosaltres ens agrada més aviat poc, el PP tornarà a presidir el Congrés», va lamentar.

Excepte sorpreses, el PP tindrà tres membres a la Mesa de la cambra -una d'elles la presidenta- i PSOE, Units Podem i Ciutadans tindran dos cadascun. Es coneixen ja els noms de tots els membres de la Mesa excepte la vicepresidència i la secretaria que corresponen al PP, candidats que seran anunciats avui per Mariano Rajoy davant el seu grup parlamentari.

Celia Villalobos, fins ara vicepresidenta primera de la Cambra, i que en el millor dels casos quedaria relegada a la vicepresidència tercera, va dir que acatarà la decisió del líder del partit.