Barberá rep una gran esbroncada al Senat en acatar la Constitució

Els representants d'ERC?prometen la Carta Magna usant la fórmula «per imperatiu legal fins a la consecució de la república catalana»

20.07.2016 | 07:22
Barberá va acatar la Constitució amb la fórmula tradicional.
Barberá va acatar la Constitució amb la fórmula tradicional.

Els senadors nacionalistes i d'Units Podem van acatar la Constitució amb diversos matisos en la sessió constitutiva de la Cambra Alta, fet que va provocar alguna esbroncada, encara que la més sonora va ser la dedicada a l'exalcaldessa de València Rita Barberá, que sí que va utilitzar la fórmula tradicional d'acatament a la Carta Magna. La sessió es va celebrar a l'antic saló de plens, on el reelegit per tercera vegada president, Pío García-Escudero, va escoltar les diferents fórmules d'acatament en totes les llengües cooficials de l'Estat.
García-Escudero va deixar clar al principi que els que utilitzessin les seves llengües vernacles havien d'usar també el castellà, ja que el ple d'ahir no disposava dels serveis de traducció simultània habituals en altres ocasions. La majoria dels senadors del PNB ho va fer en euskera i va fer constar que prometien la Constitució «per imperatiu legal», similar fórmula a la que van fer servir els d'ERC, que van afegir «fins a la consecució de la república catalana».
Més variades van ser les promeses dels senadors d'Units Podem: des de posar la Constitució al «servei de la gent», com va fer Ramon Espinar, a «sense renunciar als principis gallecs» de Maria Vanessa Angustia. D'aquest grup, diversos senadors van optar per posar la Carta Magna «al servei de la gent», per fer «unes institucions per a tothom», que recullin «la dignitat de tothom» i que «millorin la situació de la gent». Van dir que treballaran per canviar-la, així com el Senat, i intentaran millorar la defensa dels drets humans, la llibertat i les comunitats autònomes, sense oblidar els animals i la biodiversitat.
Aquesta diversitat i les abraçades amb què eren rebuts pels seus companys en arribar de nou al seu escó va fer que des d'altres bancades, principalment la del PP, s'escoltessin algunes esbroncades.
Però la més gran va ser la dedicada a Rita Barberá pels senadors dels altres grups, mentre tornava al seu escó després d'acatar la Constitució i mirava fixament la bancada socialista. Abans d'això, les càmeres de televisió van poder gravar unes paraules seves que es van convertir en virals a les xarxes socials: «No he dormit gens, estic desitjant arribar a València per ficar-me al llit».
Pel que fa a la composició de la Mesa del Senat, el PP va permetre al PNB continuar sent-hi presents, fet que fonts del partit nacionalista van desvincular de qualsevol tipus de pacte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Així ha contestat a Brussel·les en ser preguntat per la seva possible investidura · Volia dir en...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El jutge Conde Pumpido admet la personació del PSOE com a acusació popular imposant-li una fiança...

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Enllaços recomanats: Premis cinema