La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil conclou en un informe elaborat en qualitat de policia judicial que el que va ser vicepresident del Govern d'Aznar durant vuit anys, Rodrigo Rato, va cometre delicte fiscal amb l'ajuda necessària i «conscient» de Telefónica. En l'informe, incorporat al sumari de l'anomenat cas Rato, l'UCO assegura que «cal concloure que Rodrigo Rato va buscar amagar la seva identitat en la relació de serveis prestats a Telefónica per tal d'eludir les quotes corresponents d'IRPF». En la seva opinió, Rato va facturar a l'operadora presidida llavors per César Alierta a través de la seva empresa Kradonara, amb seu a Sotogrande, malgrat que havia de haver-ho fet ell en persona.

L'exministre sabia que «incorria en un frau per simulació» i «tot això ho va fer amb l'ajuda d'un dels seus advocats, Domingo Places, i amb la connivència i col·laboració necessària de Ramiro Sánchez de Lerín com a representant de Telefónica», estableix l'informe.

Sánchez de Lerín va ser el secretari general i cap dels serveis jurídics de Telefónica i l'encarregat de contractar Rato. Segons va declarar aquest alt executiu de Telefónica a agents de la Guàrdia Civil, ell sabia que el contractat real era l'exministre del PP, perquè «des del Gabinet de Presidència de Telefónica se li va indicar que el servei havia de ser prestat per Rato».