L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va avisar que el dèficit públic podria disparar-se fins al 4,7% del PIB el 2016, sense mesures com l'augment del pagament fraccionat de l'Impost de Societats, i situa el dèficit en el 4 ,1% en el seu millor pronòstic. L'informe de compliment esperat dels objectius d'estabilitat pressupostària, deute públic i regla de despesa 2016 de les Administracions Públiques assenyala que el desviament del dèficit marcat en el 3,7% del PIB per Brussel·les provindrà de l'Administració Central i d'un major dèficit de la Seguretat Social.

La AIReF pronostica, en el millor dels casos, un dèficit del 4,1% del PIB al tancament del 2016, tenint en compte l'aplicació estricta dels acords de no disponibilitat aprovats per l'Executiu en funcions i l'augment del pagament fraccionat a un tipus mínim del 20%.

Fonts governamentals van confirmar que en les al·legacions remeses a Brussel·les l'Executiu en funcions ha proposat un augment del tipus mínim del pagament fraccionat de l'Impost de Societats del 20% sobre el resultat comptable, per tal de recaptar 6.000 milions d'euros.

No obstant això, fonts de la AIReF es mostren pessimistes sobre la previsió de recaptació i afirmen que és «poc factible», igual que l'estimació de l'Executiu d'uns 1.000 milions d'euros d'estalvi pel tancament avançat dels pressupostos generals de l'Estat de 2016. «Es tracta d'una contenció addicional que és molt difícil de quantificar», van indicar les fonts de l'Autoritat Fiscal, que van expressar els seus «dubtes» sobretot perquè encara no s'ha tancat l'ordre de no disponibilitat de 2.000 milions d'euros.

En aquest sentit, el Govern en funcions va confirmar el nou tipus mínim del 20% en el pagament fraccionat de l'Impost de Societats, tot i que va advertir que està subjecte al fet que l'aprovi el nou Executiu. Aquesta mesura es va presentar a Brussel·les en el pla d'al·legacions per reduir la despesa pública i l'augment del pagament fraccionat podria superar el 20% del resultat comptable.

La multa de Brussel·les

Per part seva, Brussel·les analitza donar a Espanya un any més de termini per poder complir amb el dèficit a canvi d'un intensiu programa de reformes per a l'any que ve i d'una multa de 200 milions d'euros. Espanya podria així concentrar els esforços de contenció del dèficit en el 2017 per arribar a l'objectiu del 3% en el 2018, ampliant a dos anys el termini de l'esforç.

«La quantitat exacta està encara en discussió, però és molt difícil que pugui ser zero», van explicar fonts de les negociacions, que consideren que 200 milions de multa és una xifra «testimonial creïble» davant els més de 2.000 milions que preveu el reglament, tot i que la decisió no està presa.

Diners per a les pensions

Per altra banda, la Tresoreria General de la Seguretat Social ha disposat de 1.000 milions d'euros més al juliol del Fons de Reserva per pagar l'IRPF dels pensionistes que cotitzen, el que situa el Fons en un valor de 24.207.000 d'euros.

Treball va explicar que els 1.000 milions d'euros que s'han tret de la guardiola de les pensions es produeixen cada any, quan el sistema abona al juliol la quantitat corresponent a l'IRPF al qual estan subjectes els pensionistes que cotitzen. Es tracta d'un desemborsament excepcional davant la necessitat de liquiditat, i aquesta quantitat es finança en part gràcies als rendiments de les inversions del Fons de Reserva.