El Govern de Turquia va decretar l'estat d'emergència durant tres mesos per fer front a les tendències colpistes al país i combatre «l'amenaça a la democràcia». La decisió va ser anunciada pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, que va afirmar que aquesta mesura busca protegir els valors democràtics. «Aquesta mesura no és en absolut contra la democràcia, l'estat de dret i la llibertat. Per contra, té la intenció d'enfortir i protegir aquests valors», va explicar el cap de l'Estat després de reunir-se amb el Consell Nacional de Seguretat i, hores després, amb el gabinet de ministres.

Erdogan va assegurar que un total de 10.937 persones han estat arrestades a Turquia en relació amb l'intent de cop d'Estat que va tenir lloc el passat divendres. El presudent turc va confirmar aquestes detencions en una entrevista amb la televisió àrab Al-Jazeera en què va analitzar el fallit intent de cop d'Estat, després del qual han estat capturats més de 6.000 militars i un centenar de policies, a més de nombrosos jutges i fiscals.

El mandatari va assegurar també que els dos pilots que van abatre un caça bombarder rus a la frontera turc-siriana fa set mesos estan detinguts i la justícia els està investigant per la seva suposada pertinença a l'«organització terrorista» del clergue turc Fetullah Gülen, exiliat als EUA. Gülen ha estat acusat pel Govern turc d'estar darrere de l'intent, avalat pels seus seguidors infiltrats a l'Administració pública, la policia, la Judicatura i l'Exèrcit.

Preguntat per la possibilitat de reintroduir la pena de mort a Turquia, abolida des de l'any 2004, Erdogan va assegurar que si el parlament turc dóna suport a aquesta decisió, no dubtarà a signar aquesta norma «de manera immediata».