El suport sorpresa de CDC a la direcció del Congrés dels Diputats dissenyada per Mariano Rajoy podria tenir una motivació molt específica: uns tres milions d'euros de subvencions. Fonts de la direcció del PP van confirmar la seva disposició a donar suport a que Convergència formi grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats malgrat que, segons la normativa vigent, no reuneix els requisits per a això. La fórmula tradicional per fer-ho és prestar diputats perquè sumin prou com per formar grup, però en aquest cas no és necessari. «Hi ha diverses fórmules possibles», van assegurar des del PP, fent una interpretació molt laxa de la normativa, atès que Convergència s'ha quedat a prop de complir els criteris de representació electoral.

La possibilitat de formar grup donaria accés a CDC a una bona quantitat de diners públics que, d'una altra manera, perdria. D'una banda, tindria dret a la subvenció per tramesa de propaganda electoral. Són actualment 0,18 cèntims per elector i, en, el seu últim informe referent a això, el Tribunal de Comptes va fixar en 5,2 milions de votants el cens a què tenia dret Convergència a les eleccions generals de 2011. Per tant, uns 950.000 euros per començar.

A més, el Congrés dels Diputats assigna 28.597,08 euros mensuals de subvenció als grups parlamentaris i, addicionalment, 1.645,49 euros al mes per diputat. En el cas de Convergència, amb vuit diputats, això suposa 500.000 euros anuals. En suma, entre l'ajuda a l'enviament de propaganda electoral i l'assignació al Congrés, si la legislatura compleix els quatre anys habituals, el desglaç amb el PP suposaria tres milions per al partit d'Artur Mas sense comptar altres concessions en el repartiment de presidències de comissions parlamentàries o al Senat. La xifra no és intranscendent tenint en compte la delicada situació financera del partit.

El portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, va negar un acord amb el PP a canvi de garantir-se un grup a la cambra i es va emparar en el secret del vot. «Nosaltres no tenim cap acord amb el PP ni amb Ciutadans», va explicar Homs, tot afegint que «el vot és secret, funciona així amb aquest tipus de votacions». El líder convergent va assenyalar que «tots tenim moltes ganes de saber d'on surten aquests deu vots», encara que va indicar que «no canvien res».

L'avís de Ciutadans

Per part seva, Ciutadans va amenaçar de votar en contra de Mariano Rajoy, en lloc d'abstenir-se en la segona volta, si aquest arriba a un acord amb els nacionalistes per facilitar la seva investidura, un avís al qual els populars van respondre amb més pressió: si Ciutadans vota sí, el PP aparcaria qualsevol relació amb els nacionalistes.

Així, PP i Ciutadans es pressionen mútuament a compte dels nacionalistes per forçar-se a donar passos i també al PSOE, ja que amb el vot a favor de Ciutadans, els populars creuen que tindrien l'abstenció dels socialistes.

José Manuel Villegas, el «número dos» d'Albert Rivera, va ser qui va posar sobre la taula aquesta advertència al PP, tot recordant que Ciutadans no preveu cap tipus de pacte amb els que «volen trencar Espanya» i, per tant, advertint que faran marxa enrere si tenen la sospita que hi ha hagut algun tipus d'acord per facilitar que Rajoy governi.