Convergència acaba de demanar formalment tenir grup propi al Congrés i ja han començat a aparèixer les primeres veus internes dins del partit criticant l'actuació de l'equip de Francesc Homs a la cambra baixa. Ha generat malestar dins del partit el que el mateix es nega a confirmar però que es dóna per fet: van cedir vots al PP per aconseguir aquest grup propi. Sectors de la nova Convergència critiquen unes formes que consideren pròpies del vell partit, i concretament no entenen el fet tornar de aparèixer a la foto amb el PP, encara que altres veus sí ho avalen sempre que l'acord sigui puntual i a canvi del grup parlamentari.

Però el que ha molestat, principalment, són les formes: el secretisme, els misteris i la manca d´explicacions de Francesc Homs. En privat, les crítiques són nombroses. I en públic ja s'ha començat a aixecar alguna veu, com la de Marc Castells, alcalde d'Igualada i membre de la candidatura formada per 12 persones favorita per dirigir el Partit Demòcrata Català (PDC). «No es pot tractar la gent d´idiota», va afirmar Castells, tot afegint que «ho hem fet molt malament perquè la gent requereix que se li diguin les coses pel seu nom».

«Cal anar de cara, aquestes actituds no les hem de permetre», va insistir Castells, que es va mostrar convençut que, tant la seva candidatura a la direcció com la llista que encapçala Ignasi Planas pensen «canviar radicalment» aquestes maneres d´actuar.

Per part seva, Planas va destacar que «si el PDC vol aconseguir la confiança de la població la primera cosa que s'ha de marcar en el seu comportament és dir la veritat, ser honest amb la gent que ens ha de votar». I va afegir que en la polèmica sobre les votacions de la Mesla del Congrés «tots tenim la sensació que no s'està dient tota la veritat».

CDC va registrar la seva sol·licitud per formar grup parlamentari propi -al qual no tindria dret segons el Reglament del Congrés- sota el nom de Grup Parlamentari Català (Partit Demòcrata), nova denominació de la formació catalana.

En un altre ordre de coses, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va descartar definitivament un govern progressista i es va mostrar convençut que Mariano Rajoy no aconseguirà ser investit president a l'agost, però sí en un segon intent al setembre amb l'abstenció del PSOE. Iglesias va considerar «gairebé impossible» un acord amb els socialistes, dels quals va dir que «no han paït» l'aparició de Podem.

Va argumentar que si el PNB i CDC mantenen la seva posició de no donar suport a la reelecció del líder del PP, «al final haurà de dir el PSOE si Rajoy governa o no».

En aquest sentit, exministres i dirigents socialistes com Joaquín Almunia o Javier Solana, al costat de mig centenar d'intel·lectuals, han signat un manifest en el qual reclamen als polítics «tots els sacrificis» necessaris, fins i tot «els més personals», per formar Govern com més aviat millor. En un manifest dirigit als diputats electes, els signants fan una crida a la classe política perquè evitin «l'absurd que els electors hagin de confiar la solució del problema a unes noves eleccions».