L'autor de la massacre terrorista de Niça va planificar la seva acció «diversos mesos abans de passar a l'acció» i va comptar amb la cooperació de diversos còmplices, entre ells les cinc persones que segueixen detingudes, va explicar el fiscal de la República, François Molins. El fiscal va destacar els «avenços notables» aconseguits en la recerca en les darreres hores, que apunten a un atemptat més preparat i amb més participants del que es creia a l'inici.

«Sembla que Mohamed Lahouaiej Bouhlel va planejar el seu acte diversos mesos abans que es produís l'atemptat», va assenyalar Molins, així com va revelar que s'ha obert una investigació per diversos càrrecs vinculats amb el terrorisme contra els quatre homes i la dona que ahir van passar a disposició judicial.

Dos dels detinguts són francotunissians, Ramzy A (21 anys) i Mohamed Oualid G. (40), dos albanesos, Artan H. (38) i Ankeneja Z. (42), i un altre tunisià, Choukri C. (37) . Cap dels arrestats estava fitxat pels serveis d'intel·ligència.

«Les investigacions han confirmat no només el caràcter premeditat de l'atac, però també que Bouhlel s'havia beneficiat de suports i còmplices en la preparació i la comissió del seu acte criminal», va assenyalar.

En aquest sentit, va fer referència a diferents fotos que van ser trobades al telèfon mòbil de Bouhlel en què es veia, entre d'altres coses, la multitud reunida al Passeig dels Anglesos per contemplar els focs artificials del 14 de juliol del 2015.

Un dels seus suposats còmplices, Mohamed Oualid G., amb qui es va intercanviar fins a 1.278 trucades durant l'últim any, apareix en dues fotos a la cabina del camió amb el qual va perpetrar la matança en els dies previs.

Aquest darrer li va enviar un missatge al gener de 2015, poc després de l'atemptat contra la revista Charlie Hebdo, en el qual li deia: «Jo no sóc Charlie i estic content, han enviat els soldats d'Al·là per acabar la feina» .

El passat 4 d'abril, un altre presumpte còmplice, Choukri C. li aconsellava en un missatge a Facebook: «Carrega el camió, posa dins 2.0000 tones de ferro, talla els frens amic meu, i jo miro».

La pistola de petit calibre que Bouhlel va utilitzar després d'atropellar centenars de persones a Niça la va obtenir mitjançant tres dels detinguts: Ramzy A. i els dos albanesos, va indicar Molins, i va assenyalar que hi va haver «contactes» sobre una altra arma, un kalaixnikov que es va trobar en un traster.