Seseña tenia després del foc una alta concentració d'agents cancerígens

Un estudi universitari detecta que els nivells eren deu vegades superiors als registrats a Tarragona

22.07.2016 | 07:15

Un estudi universitari elaborat després de l'incendi a l'abocador de pneumàtics de Seseña (Toledo) determina que a la urbanització del Quiñón es va registrar una elevada concentració d'hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), però considera «difícil» que pugui generar càncer a la població.
L'estudi l'ha desenvolupat la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, que va prendre mostres de terra i aire a diferents zones al voltant del cementiri de pneumàtics entre els dies 6 i 10 juny, un cop que l'incendi va ser declarat extingit a la part de Castella-la Manxa el 2 de juny.
El catedràtic de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV, José Luis Domingo Roig, va presentar aquest informe que, entre altres conclusions, recull que els nivells d'HAP -alguns cancerígens- a l'aire a El Quiñón, la zona més propera a l'incendi , són «extraordinàriament alts».
Com a exemple, va explicar que són més de deu vegades superiors als de Tarragona, on es troba el polígon petroquímic més important del sud d'Europa. De la mateixa manera, l'informe determina que les concentracions d'HAP en mostres d'un enciam conreat en un hort urbà de Seseña van ser deu vegades superiors als nivells habituals.
Així, considera que per als residents a El Quiñón els riscos cancerígens són superiors als dels habitants de Seseña Nueva i Seseña Vieja, els valors de risc dels quals estan dins del rang normal per a zones urbanes segons els estàndards de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
No obstant això, el professor va explicar que aquests contaminants en estar a l'aire són substàncies «no persistents» i la previsió és que «en uns mesos» els valors tornin a ser els habituals.

Missatge de tranquil·litat
Amb això, va enviar un missatge de tranquil·litat a la població i va afirmar que «per dues setmanes que hagin estat sotmesos a una gran concentració d'hidrocarburs, difícilment tindran càncer, tret que siguin persones molt predisposades, que l'haguessin tingut de qualsevol manera».
Per la seva banda, fonts del Govern de Castella-la Manxa van assenyalar que respecten l'estudi, però van recordar que hi ha una Comissió d'Experts en Qualitat de l'Aire que ha estat creada després del succés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema