El Tribunal de Comptes ha detectat que 29.321 pensionistes morts van seguir cobrant la seva pensió l'any 2014 per un import de, almenys, 25,3 milions d'euros només en la nòmina de desembre d'aquell any. Així ho assegura el Tribunal de Comptes en un informe de fiscalització referit a aquell any, en el qual assenyala, a més, que del 95% dels morts (un total de 27.860) seguia cobrant la pensió a l'octubre de 2015.

L'«Informe de fiscalització dels procediments de gestió i control dels deutors per prestacions de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, exercici 2014», aprovat pel Ple del Tribunal, alerta sobre «deficiències» en el control de la Seguretat Social sobre la mort de pensionistes la prestació dels quals seguia pagant i sobre l'«elevadíssim» nivell d'error per part de l'INE en la identificació dels morts.

El Tribunal de Comptes ha detectat aquests errors en creuar les dades de beneficiaris de les prestacions i els decessos registrats a l'INE. En la seva anàlisi, el Tribunal també ha observat una «deficient comunicació» entre l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i la Tresoreria.

El Tribunal adverteix sobre «llacunes» en el control que l'INSS realitza sobre la mort dels perceptors d'una pensió, a causa, sobretot, de les «mancances» de la informació que remeten la Direcció General dels Registres i del Notariat i l'INE.

També s'atribueix als criteris establerts per l'INSS per efectuar el creuament informàtic, «que no garanteixen que a partir de la informació disponible es detectin i es donin de baixa tots els pensionistes morts».

El Tribunal afirma que l'INSS no té establert un control de vivència dels beneficiaris d'una pensió «i les entitats financeres col·laboradores en l'abonament de les pensions tampoc efectuen de manera sistemàtica aquest control».

Aquestes «llacunes» han determinat que durant el període 2012-2014 hagi prescrit el dret a reclamar els deutes per un import de, almenys, 10.280.000 d'euros. Per això, el Tribunal insta les entitats financeres a efectuar un control de vivència dels pensionistes i a remetre la corresponent comunicació, i les direccions provincials a que realitzin de manera sistemàtica un control, almenys trianual, per tal d'interrompre el termini perquè operi la prescripció.

En relació a la detecció dels deutors per cobraments indeguts, s'assenyala que s'estaven reclamant amb dos anys de retard els complements de les pensions percebudes indegudament.