El secretari general del grup parlamentari de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, va confiar ahir que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, "s'animi a fer el pas" de presentar-se a la investidura després de la ronda de consultes del Rei i no ho rebutgi per tercera vegada. "Si vol ser president ha de fer aquest pas; si no el fa, significarà que no vol ser president", va afirmar.

Guitérrez va assenyalar que la setmana que ve serà "cabdal" per "desencallar" el país i va fer una crida tant al PP com al PSOE a fer un exercici de "màxima responsabilitat", "altura de mires" i "sentit d'Estat". Segons el dirigent de Ciutadans, si Rajoy i el líder socialista, Pedro Sánchez, "segueixen donant-se l'esquena, no hi haurà manera de desbloquejar aquesta situació" i s'anirà a noves eleccions.

"Espanya no es pot permetre això ni internament ni externa", va advertir, tot insistint que són populars i socialistes els que han de desbloquejar el país, no Ciutadans, ja que el seu vot afirmatiu no atorgaria a Rajoy la majoria per governar.

D'altra banda, la manca d'entesa amb el PSOE ha dut Podem a renunciar a portar la iniciativa a la recerca d'una alternativa de Govern al PP i a centrar-se en la seva organització interna i el seu paper d'oposició al Congrés, on ja es veuen còmodes davant d'un executiu de Mariano Rajoy.

Després de dos anys de ritme frenètic, durant els quals les successives eleccions no els han deixat temps per respirar, el partit de Pablo Iglesias considera que ara toca baixar "el pistó" i no s'espera que el líder de Podem sorprengui amb alguna maniobra quan dijous que ve acudeixi a la ronda de consultes polítiques amb el Rei Felip VI, segons van assegurar fonts de la formació.