El recentment escollit candidat demòcrata a la vicepresidència sembla un clar anti-Trump que ha estat escollit dins d'una estratègia molt determinada. De perfil baix, aliè a les polèmiques i proper als immigrants il·legals, Kaine és tot el contrari del que representa el ja candidat republicà a la presidència, el magnat Donald Trump. Kaine va admetre en una entrevista al diari El País l'any passat que una estada de voluntariat als 22 anys a la ciutat El Progreso, a Hondures, li va canviar la vida. Allà va passar 9 mesos fent de mestre en una escola de missioners jesuïtes, experiència de la qual sempre parla amb nostàlgia. "Penso cada dia en el meu temps a Hondures", ha explicat Kaine, tot afegint que "cada dia penso en les lliçons dels meus amics d'allà, anar a Hondures va ser una de les dues o tres decisions més importants de la meva vida". Al juny de 2013, el candidat a la vicepresidència va trencar esquemes en llegir un discurs en el plenari del Senat en espanyol, que parla fluïdament. ddg washington

La virtual candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, ha fet bons la majoria de pronòstics en optar pel senador Tim Kaine com el seu aspirant a la vicepresidència dels Estats Units després d'una llarga espera. Kaine, de 58 anys, era el nom que més havia destacat en una llista que tenia almenys mitja dotzena de demòcrates ben posicionats per esdevenir la mà dreta de Clinton en la seva lluita presidencial, com la senadora per Massachusetts Elizabeth Warren o el secretari de Treball, Thomas Pérez.

No obstant això, Clinton ha optat finalment pel que era el favorit per a tothom, el legislador de Virginia, amb una dilatada carrera tant en política domèstica com en afers exteriors, que parla espanyol i de rostre amable. "Estic encantada d'anunciar el meu company de fórmula, Tim Kaine, un home que ha dedicat la seva vida a lluitar pels altres", va informar Clinton en un missatge al seu compte de Twitter. Sobre Kaine, Clinton també va explicar que es tracta d'"un optimista implacable", que a més "creu que cap problema és irresoluble si es treballa per solucionar-lo".

Abans de ser senador, Kaine va començar en el món de la política com a regidor a Richmond el 1995. El 1998 va ser triat alcalde d'aquesta localitat; el 2001, vicegovernador de Virgínia; i el 2005 va arribar a l'oficina del governador. Els demòcrates presumeixen que mai ha perdut unes eleccions.

Partidari del control d'armes

Com a governador, Kaine va promoure un control d'armes més estricte després d'afrontar el tiroteig de la Universitat Virginia Tech, que va causar 32 morts, cosa que li va ocasionar l'oposició de la poderosa Associació Nacional del Rifle, que precisament té la seva seu en aquest estat.

També va haver de fer front a la vigència de la pena de mort a Virgínia, el segon estat amb més execucions del país després de Texas, quelcom al que "moralment" s'oposa, però que durant el seu govern li va fer viure fins a onze execucions.

Amb una visió liberal de l'economia, Kaine s'ha mostrat tebi amb els poders de Wall Street i partidari dels tractats de lliure comerç, dues qüestions que, sorprenentment, han captat el major interès del votant en aquestes eleccions després que el senador Bernie Sanders en fes bandera a la seva campanya.