El jove germanoiranià de 18 anys que divendres va assassinar nou persones a Munic, la seva ciutat natal, era un estudiant obsessionat amb la violència i les matances i va actuar sense cap tipus de motivació terrorista o islamista, segons la investigació de la Policia i la fiscalia alemanyes. Després de l'alerta antiterrorista decretada com a conseqüència del tiroteig a la capital de Baviera, la policia continua investigant què va empènyer el jove, identificat com David S., a agafar una pistola i començar a disparar primer en una hamburgueseria, després al carrer i finalment en un centre comercial.

Segons el cap de la Policia de Munic, Hubertus Andrä, en l'escorcoll de l'habitació del noi, que vivia amb la seva família i presumptament havia patit trastorns depressius, no es va trobar cap indici que el relacioni amb l'organització terrorista Estat Islàmic (EI). Tampoc hi ha res que apunti a motivacions polítiques o religioses, però sí retalls de diari sobre grans operacions policials i llibres sobre actes de violència i matances.

El ministre d'Interior, Thomas de Maizière, va confirmar que van trobar documents sobre Anders Behring Breivik, el noruec que fa justament cinc anys va assassinar 77 persones, i sobre Tim Kretschmer, el jove de 17 anys que el 2009 va matar quinze persones en el seu antic col·legi en de Winnenden (sud-oest d'Alemanya) i després es va suicidar. Aquests documents no revelen els motius de l'assaltant de Munic, segons els investigadors, però testifiquen la seva fixació amb aquest tipus de matances. La policia assumeix que es va tractar d'un cas "clàssic" d'Amok, una paraula que vol dir "atac de bogeria homicida".

El jove, sense antecedents penals, va actuar sol i s'investiga si va piratejar un compte de Facebook d'una tercera persona per convidar coneguts a una reunió al McDonalds, on va començar el seu atac.

El noi va ser gravat en un terrat proferint crits en els quals, segons la transcripció del diari Süddeutsche Zeitung, es definia com alemany, d'un barri de Hartz IV (amb alt percentatge de receptors d'ajuda social) i assenyalava que "per culpa vostra he patit mobbing durant set anys; he hagut de comprar-me una arma i matar-vos a tots".

La policia no va confirmar l'existència de vincles entre l'assassí i alguna de les nou víctimes mortals, veïnes de Munic de diferents nacionalitats; vuit d'elles tenien entre 14 i 20 anys i la més gran, 45.

Segons el relat policial, després del tiroteig el jove es va treure la vida amb la seva pistola, una nou mil·límetres amb la numeració esborrada, i en la seva motxilla tenia encara carregadors amb unes 300 bales.

Sensació de vulnerabilitat

En una compareixença institucional després de presidir a Berlín el gabinet de seguretat, amb els principals ministres del govern i la cúpula de les forces de seguretat, la cancellera, Angela Merkel, es va mostrar comprensiva amb la sensació de vulnerabilitat que generen atacs d'aquest tipus, comesos en llocs "en els quals qualsevol de nosaltres podia haver estat". "Va ser una tarda i una nit de terror", va afirmar.