Un cop descartat el rerefons terrorista de la matança de Munic, Alemanya es pregunta què va poder portar a un jove de 18 anys i sense antecedents penals a matar nou persones i a disparar indiscriminadament sobre la gent en un acte que, pel que sembla, va ser preparat al llarg d'un any. "L'autor de la matança va començar a preparar-la fa un any", va afirmar ahir el fiscal Thomas Sternkra-Koch en una roda de premsa. La policia va descartar definitivament que hi hagi hagut còmplices, ja que tots els projectils trobats vénen de l'arma que va usar o d'armes dels agents, i va assegurar que, de moment, no hi ha res que indiqui que el tirador hagués seleccionat les seves víctimes seguint algun criteri.

Moltes de les raons es busquen en la biografia de l'assassí, un jove germano-iranià de 18 anys, identificat com Ali David Sonboly, els pares del qual van arribar a Alemanya als anys noranta, on el pare treballava com a taxista i la mare va estar un temps treballant en una botiga. La idea que Ali David Sonboly va patir assetjament escolar sembla reforçar-se a mesura que les autoritats i alguns mitjans de comunicació recullen més dades sobre la seva vida.

Gairebé des del principi es va assenyalar que Sonboly no tenia antecedents penals i ara se sap que si la policia va tenir algun contacte amb ell no va ser com a autor d'un delicte sinó com a víctima. En una ocasió va ser objecte d'un robatori i, en algun moment de 2012, segons dades del dominical Bild am Sonntag, va rebre una pallissa que li van clavar nois de la seva mateixa edat. La fiscalia, sense entrar en detalls, va confirmar ahir que el 2012 hi havia hagut un "incident" en el camí a l'escola, però va afegir que els protagonistes d'aquest incident no estaven entre les víctimes, per la qual cosa no hi ha motiu per dir que la matança hagi estat una venjança contra algú en concret.

En tot cas, a partir de l'incident de 2012 Sonboly va començar a buscar refugi en jocs d'internet i en algunes plataformes feia servir noms com "Psycho" o "Juguem a aquest joc fins a la mort". A més, va començar a interessar-se per casos d'assassinats massius perpetrats per joves sobre els quals col·leccionava articles de premsa. Sonboly havia estat en tractament psiquiàtric per fòbies socials i depressions. El 2015 havia estat ingressat dos mesos i ara es trobava en tractament ambulatori per aquestes "fòbies socials", ja que li generava ansietat entrar en contacte amb altres persones. També es van trobar una sèrie de medicaments al seu domicili, però es desconeix si els estava prenent.

Entre els seus models hi havia Tim Kretzshmer, autor d'una matança en un col·legi de Winnenden (sud-oest d'Alemanya), i Anders Breivik, l'ultradretà que va assassinar més de 70 joves a Noruega. Contràriament al que va arribar a dir-se en un moment, Sonboly no tenia en el seu ordinador el manifest de Breivik, però sí que va redactar un manifest propi, del que encara no es coneixen detalls.

Pel que fa a Kretzschmer, ahir les autoritats van indicar que Sonboly havia visitat fa un any el lloc on aquest va perpetrar la seva matança a Winnenden i havia documentat la seva visita amb fotos que es van trobar en la seva càmera digital. El maig d'aquest any, Sonboly va obrir un compte de Facebook utilitzant les dades d'una jove turca i des d'allà va convidar un nombre no determinat de gent a trobar-se al McDonalds de davant del centre comercial Olympia, on mataria les primeres víctimes.

La fiscalia va ressaltar que entre les víctimes cap nom coincideix amb els que van comentar la invitació, cosa que reforça la idea que l'objectiu va ser matar a qui se li posés davant.

L'arma utilitzada, segons creu la policia de Munic, va ser comprada a través de l'anomenada "Darknet", o més coneguda com a xarxa fosca, una mena d'internet paral·lela molt utilitzada en el món del crim. La pistola, una Glock 17 de 9 mil·límetres, havia estat inutilitzada el 2014 i emprada com attrezzo de teatre, però posteriorment es va tornar a activar.

Aquest tipus d'armes, segons l'Oficina Federal del Criminal (BKA) s'utilitzen amb freqüència en actes terroristes com, per exemple, en l'atemptat contra la revista satírica francesa Charlie Hebdo. El procés de reactivació no sol ser molt complicat tècnicament.