Un mínim d'una persona ha mort i 12 han resultat ferides, entre les quals hi ha tres de gravetat, a causa d'una explosió registrada aquest diumenge a la localitat alemanya d'Ansbach, al voltant de Nuremberg, al nord de Baviera.

Si bé en un començament s'estudiava la possibilitat que fos una explosió de gas accidental en un restaurant de la població, l'alcaldessa d'Ansbach, Carda Seidel, ha confirmat que ha estat intencionada, tot i que encara no ha confirmat si ha estat una explosió o més d'una, ni tampoc de quin artefacte explosiu es tracta, segons ha informat el portal local 'NordBayern'.

La deflagració ha tingut lloc poc després de les 22.00 de la nit al costat d'un bar de vins a prop del qual se celebrava un festival de música, que ha estat cancel·lat. Unes 2.000 persones que assistien al concert han estat evacuades, de la mateixa manera que diverses habitatges i un hotel als voltants del lloc de l'explosió.

El ministre d'Interior de Baviera, Joachim Herrmann, ha confirmat en roda de premsa que segons les investigacions preliminars, darrere de l'explosió està un sirià de 27 anys a qui se li havia negat la seva sol·licitud d'asil a Alemanya.

"Segons l'estat actual de la investigació, el mort era un sirià de 27 anys que va arribar a Alemanya fa dos anys i que va sol·licitar asil al país", ha indicat el ministre en una roda de premsa oferta després de l'explosió i recollida pel diari local 'NordBayern'.

"La seva sol·licitud d'asil va ser rebutjada l'any passat", ha afegit, si bé ha indicat que se li hauria ofert un "permís" de residència, i que des d'aleshores havia viscut a Ansbach.

Motius desconeguts

Durant la seva intervenció, el ministre bavarès d'Interior ha afirmat que encara encara no se saben els motius de l'atac, de la mateixa manera que la seva intenció. "No sabem en aquest moment si el criminal ha actuat purament amb una intenció suïcida o si la seva intenció era matar a més gent", ha afirmat.

Per la seva banda, el cap de la policia, Roman Fertinger, ha confirmat que les autoritats no han trobat "peces metàl·liques" disperses a la zona de l'explosió, i ha advertit que si bé no es pot excloure que es tracti d'un "extremista radical", no hi ha proves que confirmin aquesta posició.

L'home hauria intentat accedir, segons les autoritats, al festival que s'estava desenvolupant als voltants, però no l'haurien deixat entrar. L'artefacte explosiu, que encara no ha estat identificat, estaria a la motxilla que portava el jove, segons 'NordBayern'.

Les autoritats, que creuen que l'autor de l'explosió va actuar sol, estan investigant les trucades i missatges d'un telèfon que han trobat al lloc de l'incident.

La policia i els equips de rescat han iniciat una operació "a gran escala" i han acordonat la zona, i s'ha establert un gabinet de crisis a l'ajuntament per avaluar la situació.