Els darrers informes dels serveis d'intel·ligència en poder del Ministeri d'Interior assenyalen, citant "serveis amics", que els terroristes de l'Estat Islàmic (EI) mantenen l'amenaça contra "grans concentracions de persones", amb un modus operandi similar a l'utilitzat en els atacs de França i de Brussel·les. En aquest context, Espanya apareix com a objectiu genèric de l'EI, "si bé no de manera prioritària com podrien ser-ho altres països europeus". El factor emulació dels últims atacs terroristes a Europa pot servir de detonant per a terroristes autònoms ubicats a Espanya, que tindrien com a objectiu genèric les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Segons la Ser, des de començaments d'aquest any s'ha produït un significatiu increment de les al·lusions a Espanya en la propaganda del grup gihadista centrades en dos aspectes principals. El primer, relacionat amb la pertinença d'Espanya a la Coalició Internacional que lluita contra les posicions de l'Estats Islàmic a Síria i l'Iraq. En segon lloc, les referències al període històric de Al Andalus. Aquestes dues circumstàncies, segons els analistes dependents del Ministeri d'Interior, atorguen a Espanya una rellevància propagandística com a objectiu estratègic dins de la gihad global i una visibilitat permanent entre el públic de referència de les seves publicacions.

Mateix modus operandi

No es pot descartar, assenyala l'informe d'intel·ligència, la comissió d'atemptats terroristes a països europeus prèviament amenaçats, entre ells Espanya, i amb el mateix modus operandi dels últims atacs perpetrats, l'objectiu dels quals seria aconseguir el major nombre de víctimes possible. Aquest fet, detallen, fa altament vulnerables els espais on es concentra un major nombre de persones. França, Alemanya, Bèlgica, Regne Unit i Holanda es configuren com a possibles escenaris d'aquests atacs.