El Partit Popular va elevar la pressió sobre el PSOE i Ciutadans per acabar amb el bloqueig institucional i va descartar presentar-se a la investidura sense comptar amb els suports suficients perquè Mariano Rajoy pugui ser reelegit president del Govern. Les converses es mantenen "en tots els nivells" en una setmana "transcendental", en la qual el Rei celebrarà la seva quarta ronda de consultes amb els partits polítics des dels comicis del 20 de desembre per determinar si proposa un candidat a la investidura.

Aquest procés sembla que no s'hagi d'obrir el proper 2 d'agost, com pretenia Rajoy en principi, si en els propers tres dies el líder del PP no aconsegueix convèncer Ciutadans que rectifiqui i li doni el sí a la seva reelecció. Segons fonts populars, el PSOE podria estar disposat a abstenir-se en la votació si Rajoy es presenta amb 170 suports segurs.

Per això l'afany del PP segueix centrant-se en el partit d'Albert Rivera i confia que si en la curta legislatura anterior Ciutadans va aconseguir forjar un acord amb el PSOE en "poc temps", no hauria de ser molt difícil que l'aconseguís ara amb ells, segons va assenyalar el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va destacar que els únics que "clarament" poden desbloquejar el país són el PSOE i Ciutadans, un cop descartat el pacte amb els nacionalistes, una via que està "absolutament tancada i col·lapsada".

El seu homòleg socialista, Antonio Hernando, va instar els populars a tornar a explorar aquest camí que van obrir per configurar la Mesa del Congrés. Els va advertir que el PSOE no és la força política en la qual han de buscar els suports, va descartar que passin del no a l'abstenció i va insistir que el seu paper està a l'oposició.

Es va mostrar convençut que el líder popular encara té temps per reunir els vots suficients i espera que Rajoy "no torni a fugir" en una "nova espantada" i es reuneixi "matí, tarda i nit" amb les forces que el poden ajudar .

Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, "han de deixar de donar-se l'esquena", va reiterar el secretari general del grup parlamentari de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, que es va reafirmar en l'abstenció del seu grup.

Però davant la negativa del PP a propiciar una nova "investidura fallida", el secretari de Política de Podem, Íñigo Errejón, es va preguntar si els que rebutgen ser "còmplices" de Rajoy "aguantaran" la pressió.

No obstant això, algunes veus mantenen encara la possibilitat que es pugui formar un govern alternatiu al PP entre el PSOE i Podem, com va defensar la secretària general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez. La coordinadora general d'ICV, Marta Ribas, va assenyalar que el socialista Pedro Sánchez "ho hauria d'intentar", mentre que el portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, va assegurar estar disposat a "batallar" per un govern alternatiu.

L'única cosa en la que tots coincideixen és en repetir que unes terceres eleccions no serien bones per a Espanya, i mentre uns posen el focus en Rajoy com a màxim responsable d'intentar formar govern, els seus insisteixen derivar la pressió al PSOE i Ciutadans.

ERC confia en CDC

En aquest sentit, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar que Esquerra "confia" en el fet que els seus aliats del Partit Demòcrata Català (PDC) no tenen cap pacte amb el PP ni investiran el seu candidat, Mariano Rajoy.