El jutge processa el PP per destruir els ordinadors de Bárcenas

Els populars recorreran la decisió en pensar que només es basa en l'acusació de l'extresorer

27.07.2016 | 08:47
Catalá, a la foto amb García-Page, va treure importància a la decisió.

La titular de Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid ha processat el PP per la presumpta comissió d'un delicte de danys informàtics i un altre d'encobriment pel suposat esborrat dels discos durs dels ordinadors usats per l'extresorer Luis Bárcenas a la seu central del partit del carrer Génova. Ho ha fet en un acte pel qual es declara conclosa la instrucció i es transformen les diligències prèvies en procediment abreujat, mitjançant el qual també proposa jutjar la tresorera i gerent, Carmen Navarro; l'assessor jurídic, Alberto Durán; i el director de sistema d'informació del partit, José Manuel Moreno. A tots els imputa els mateixos delictes que al PP.

Amb aquesta decisió la jutge tanca la instrucció i fa el primer pas per fer seure el PP a la banqueta, després de desestimar la petició d'arxiu que va plantejar la Fiscalia i el Partit Popular. Es tracta de la primera vegada que una formació política és processada. El Jutjat donarà ara trasllat de la causa a la Fiscalia i les acusacions personades amb l'objectiu que, en el termini de deu dies, sol·licitin el sobreseïment o l'obertura del judici oral. Ara bé, aquesta resolució pot ser recorreguda davant el mateix jutjat en el cas que sigui de reforma i davant l'Audiència Provincial de Madrid si és d'apel·lació.

La jutgessa Rosa Maria Freire estableix que hi ha indicis que el PP va cometre un delicte de danys informàtics «per no haver establert un model de gestió i organització adequat per impedir la comissió d'aquest delicte», ja que actualment «no hi ha un inventari dels elements informàtics en la seva seu».

Malgrat que tant el PP com els seus tres responsables investigats van afirmar davant el jutge que l'esborrat es va fer segons el protocol de la formació política, la magistrada afirma que «no hi ha un protocol intern de seguretat».

Afegeix que Duran és responsable per «haver ordenat la destrucció dels discos durs per tal d'eliminar els arxius que continguin», que Moreno també ho és per «haver executat l'ordre tot i no estar jeràrquicament obligat a això», i que «Navarro coneixia àmpliament les circumstàncies».

Respecte el delicte d'encobriment, la jutge assenyala que ve determinat pel coneixement de tots els implicats sobre la investigació per finançament il·legal del PP que dirigia el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

L'acte també destaca que «per la determinació d'impedir que dades importants relatives a la comptabilitat paral·lela i altres extrems que Bárcenas guardava en els ordinadors portàtils usats per ell al llarg dels anys en l'exericici del seu càrrec poguessin accedir a la investigació, acordant la seva destrucció física amb aplicació de tècniques dràstiques que han impossibilitat de facto conèixer el que s'emmagatzemava en el seu interior».

La causa es va iniciar arran d'una querella per danys informàtics i encobriment presentada per una acusació del cas Bárcenas liderada per IU davant l'exjutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, qui va remetre les actuacions al Jutjat d'Instrucció Número 32 de Madrid, que en va acordar l'arxiu provisional, el que va ser recorregut per les acusacions.

El PP recorrerà la decisió de la jutge de processar el partit per considerar que és «obertament infundada» i «contrària a dret» i es basa només en «simples acusacions sense prova» de l'extresorer.

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va afirmar que no creu que l'esborrat que va fer el PP dels ordinadors usats per l'extresorer Luis barrines tingui «cap transcendència penal».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema