Espanya i Portugal han aconseguit evitar la multa per no haver pres mesures per reduir el dèficit, però a canvi d'aquest gest i de més anys per corregir els seus desviaments hauran de fer durs ajustos. Així, la Comissió Europea (CE) va proposar concedir dos anys més a Espanya perquè situï el dèficit per sota del 3% del PIB, però a canvi li exigeix ??ajustos per valor del 0,5% del PIB el 2017 i 2018, és a dir més de 10.000 milions d'euros. «Considerem que proposem un camí d'ajust realista», va assenyalar el vicepresident per a l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, que va dir que la CE no exigeix ??més ajustos per al 2016.

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, va justificar la decisió, que s'ha pres per consens però que ha requerit un «profund debat» en el si de la Comissió Europea. Tant Espanya com Portugal «han consolidat substancialment les seves finances públiques i han emprès reformes estructurals ambicioses», va destacar Dombrovskis, mentre que el comissari francès va afegir que això no es pot ignorar i que, a més, tots dos països han presentat compromisos «sòlids» per encarrilar els seus comptes.

Moscovici va fer referència en el cas espanyol a la pujada de les bestretes que les grans empreses paguen a compte de l'Impost de Societats, amb una recaptació addicional de 7.000 milions d'euros, i en el lusità la promesa de congelar el 0,2% de la despesa pública. Ha influït també el fet que a Espanya hi ha un Govern en funcions i que la CE no volia «soscavar» la recuperació econòmica i la creació d'ocupació en els dos països.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va aplaudir que Brussel·les no hagi multat Espanya perquè hagués estat «una equivocació» i va assegurar que els nous objectius de dèficit són «perfectament realitzables» sense ajustos addicionals al ja anunciat en l'Impost de Societats.

«Espanya no ha ofert absolutament res a canvi, el que hem fet és exposar les raons perquè no hi hagi una sanció», va afirmar el ministre. Pel que fa a la multa, va recordat que ell «sempre» s'havia mostrat convençut que no s'executaria aquesta amenaça.