La Mesa del Congrés va acordar per majoria ajornar fins a la setmana que ve la seva decisió sobre si autoritza la formació del grup parlamentari de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), al qual va donar de termini fins demà perquè aclareixi en quins criteris basa seva proposta. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va informar d'aquest acord després de la reunió de la Mesa, en la qual es van rebutjar els dos grups que havien sol·licitat les «confluències» de Podem a la Comunitat Valenciana (Compromís-Podem-EUPV) i Galícia, En Marea. A tots ells, el Congrés els ha concedit un termini d'al·legacions que expira demà, tot i que la Mesa no adoptarà una decisió fins a una propera reunió la setmana que ve en un dia per determinar.

Tant el PP com el PSOE van votar a favor d'aquest ajornament per al grup de CDC, mentre que Ciutadans i Podem s'hi van oposar. Els serveis jurídics de la Cambra van presentar un informe amb tots els antecedents sobre la formació de grups parlamentaris durant la democràcia i les sentències judicials emeses en relació amb plets que es van plantejar. No obstant això, Pastor va explicar que l'informe no suggeria una solució, sinó que només hi havia un relat detallat dels precedents, tot i que sí concloïa que el cas de CDC genera «una situació inèdita».

CDC no compleix amb els requisits que marca el Reglament del Congrés, ja que en les eleccions del passat 26 de juny no va aconseguir el 15 per cent dels vots en dues de les quatre circumscripcions catalanes -Barcelona i Tarragona-, ni en el conjunt de Catalunya.

Malgrat això, la formació independentista apel·la a un antecedent el 1986, quan al PNB, que estava en una situació semblant a la d'ara, se li va concedir grup fent una mitjana aritmètica del resultat obtingut en el total de les províncies, amb independència del cens de cadascuna d'elles.

L'ajornament de la decisió sobre el grup de CDC podria impedir la convocatòria d'un ple d'investidura per a la setmana que ve, tal com era la idea inicial del president del PP, Mariano Rajoy. Pastor va explicar que una de les raons per ajornar la seva decisió sobre el grup de CDC és el nom escollit -Grup Parlamentari Català (Partit Demòcrata)-, que té problemes jurídics, ja que coincideix amb un partit ja registrat al Ministeri d'Interior.

Oberta a les al·legacions

La presidenta del Congrés es va mostrar oberta a escoltar les al·legacions que puguin plantejar tots els partits afectats i, en funció dels informes elaborats pels serveis jurídics de la Cambra, la Mesa adoptarà una decisió.

El portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, va rebutjar que es puguin fer «interpretacions polítiques» de la decisió de la Mesa del Congrés. Homs es referia així a la possibilitat que la Mesa hagi decidit endarrerir aquesta decisió després que el Parlament de Catalunya aprovés les conclusions del procés constituent, que obren la porta a una declaració unilateral d'independència . Per a Homs, seria un «error» barrejar un assumpte de naturalesa jurídica com és la formació del grup parlamentari amb un altre estrictament polític.