La Universitat Complutense de Madrid ha suspès el professor i cofundador de Podem Juan Carlos Monedero de les seves funcions durant sis mesos per les seves activitats d'assessoria a països llatinoamericans -Veneçuela i Bolívia-. La Complutense va obrir un expedient disciplinari a Monedero al novembre de 2015 després de la denúncia del col·lectiu de funcionaris públics Manos Limpias per una «presumpta vulneració» de la llei d'incompatibilitats per les seves activitats amb Veneçuela. L'expedient ha finalitzat i ha determinat que el cofundador de Podem ha comès una falta «molt greu».

A partir d'ara, la Complutense podrà iniciar un procediment administratiu per reclamar a Monedero el 10% de les quantitats que ha deixat de percebre per les activitats d'aquest professor de la Facultat de Ciències Polítiques a Veneçuela i que va realitzar sense comptar amb l'autorització prèvia dels responsables de la universitat. Monedero va dur a terme estudis i treballs d'assessoria per a països com Veneçuela i Bolívia pels quals va cobrar 425.000 euros el 2013.

El cofundador de Podem, a través de la seva advocada, va anunciar que ha presentat una denúncia penal contra el rector de la Universitat, Carlos Andradas, per revelació de secrets, ja que assegura que es va donar a conèixer la multa abans que ell tingués constància de la mateixa.

En un altre ordre de coses, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que el secretari d'Organització del seu partit, Pablo Echenique, «no ha comès cap irregularitat» després de confessar que va tenir un assistent sense contracte i que la seva actuació ha estat «un exercici d'exemple moral».

«Tot el meu suport a Pablo, que sempre ha actuat de manera exemplar i ha donat més explicacions que ningú», va valorar Iglesias després de ser preguntat per la petició del líder d'IU, Alberto Garzón, que es dugui a terme una investigació sobre la relació laboral de l'assistent.