El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per unanimitat les taxes judicials que afecten persones jurídiques (empreses, institucions i altres entitats) per considerar que vulneren el dret a la tutela judicial per la seva quantia, que estima «desproporcionada». Les taxes afectades són només les exigides a les persones jurídiques, ja que la reforma de la llei de 2013 va eximir del pagament del tribut les persones físiques, de manera que el TC ha declarat extingit l'objecte del recurs pel que fa a les d'aquestes últimes.

En una sentència, el Constitucional estima parcialment el recurs presentat pel Grup Parlamentari Socialista del Congrés dels Diputats contra la Llei 10/2012, que regula determinades taxes en l'àmbit de l'Administració de Justícia i de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

El tribunal aclareix que la declaració de nul·litat de les taxes només produirà efectes en relació amb nous supòsits o amb els procediments on no s'hagi dictat una resolució ferma. Per això, la sentència no ordena la devolució de les quantitats pagades en relació amb les taxes declarades nul·les ni en els procediments finalitzats.