L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha presentat una demanda contenciós administrativa davant el Tribunal Suprem en què demana la reconversió del Valle de los Caídos en un «Espai de Memòria» de les víctimes i traslladar els cossos de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera.

La demanda, a la qual també s'han adherit els advocats Manuel Ollé i Eduardo Ranz, insta també a posar en marxa mesures per arbitrar l'exhumació i identificació de les restes de les víctimes. El text demana traslladar les restes de Franco i del fundador de la Falange al lloc que designin les respectives famílies. A més, reclama la constitució d'una dotació econòmica suficient, a càrrec de l'Estat, per a l'exhumació i identificació de les restes de les víctimes enterrades al lloc, prèvia sol·licitud a l'efecte.

Fins i tot planteja la convocatòria d'un acte públic en seu parlamentària, «perquè l'autoritat competent de l'Estat demani perdó a les víctimes del franquisme i als seus familiars». La demanda sol·licita l'anul·lació dels decrets de creació de la Basílica i de la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos.