El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, es reunirà la setmana que ve amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el de Ciutadans, Albert Rivera, per intentar obrir una via de negociació amb l'objectiu de poder afrontar amb garanties una possible sessió d'investidura. Rajoy va citar per a dimarts a Sánchez i per a dimecres Rivera al Congrés, després de mantenir una conversa telefònica amb tots dos en la qual els va infiormar de les mesures previstes per l'Executiu davant el desafiament independentista.

El cap del Govern va parlar igualment amb el secretari general del Podem, Pablo Iglesias, sobre el procés sobiranista de Catalunya, si bé no l'ha inclòs per ara a la ronda d'entrevistes sobre la investidura.

Després que el Rei el proposés com a candidat per intentar formar govern, el cap de l'Executiu va anunciar la seva disposició a obrir contactes amb PSOE i Ciutadans, enmig de la controvèrsia per deixar la porta oberta a no sotmetre's a la investidura si no gaudeix dels suports suficients.

Les direccions de PSOE i Ciutadans mantenen la seva postura que no hi ha marge per a la negociació. El PSOE al·lega que les seves polítiques són antagòniques a les del PP i que en ser l'alternativa, no poden facilitar la continuïtat de Rajoy a la Moncloa.

En el cas de Ciutadans, mantenen que no tenen res a negociar perquè ja es van comprometre a abstenir-se en la segona votació de la investidura a canvi de res, només per responsabilitat, i van insistir que Rajoy no és la persona adequada per dirigir el Govern.

PSOE i Ciutadans van coincidir a demanar al líder del PP que se sotmeti més aviat possible a la investidura, perquè si no ho fa «generaria més confusió», va destacar el secretari general del grup de Ciutadans, Miguel Gutiérrez. Gutiérrez va dir estar convençut que Rajoy es presentarà perquè «no pot fer una altra cosa que complir la llei».

Per part del PSOE, la seva diputada i exmagistrada Margarita Robles va assegurar que el cap del Govern en funcions haurà de dimitir de manera «irrevocable» si finalment decideix no anar a la investidura. Robles va opinar que l'acceptació com a candidat proposat pel Rei «no pot ser condicionada» i que des del punt de vista jurídic és «inexcusable» que acudeixi a les Corts per veure si compta amb la confiança de la Cambra.

Qüestió de prioritats

Després del Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va replicar que «no és moment de reclamar» un debat d'investidura, sinó de formar el govern que necessita Espanya. «Abans de la coherència jurídica està coherència política i la coherència personal», va assenyalar Sáenz de Santamaría abans d'advertir que alguns només volen posar en marxa «rellotge de la democràcia» perquè hi hagi unes terceres eleccions.

La vicepresidenta va argumentar que l'article 99.2 de la Constitució no obliga Rajoy a anar a la investidura després d'acceptar l'encàrrec del Rei, sinó que es limita a fixar l'ordenació d'un debat d'aquestes característiques.