El rei Mohamed VI del Marroc va pregonar ahir el "model polític i de desenvolupament" en què s'ha convertit al seu país durant els seus 17 anys de regnat, en un discurs amb motiu de l'aniversari que va ser transmès per la televisió del país des de Tetuan. "Hem aconseguit en el curs de 17 anys realitzar reformes polítiques profundes, grans plans econòmics i projectes de desenvolupament humà que han canviat la fesomia del Marroc", va assenyalar el sobirà alauita sense la menor ombra d'autocrítica.

El monarca va subratllar que el Marroc "avança sense parar, sense petroli ni gas", i va posar com a exemple diversos àmbits on ha aconseguit signar amb diferents països acords estratègics: l'energia, les infraestructures, l'agricultura, la lluita antiterrorista, la gestió de la política religiosa i la cooperació militar. Entre els països cap als quals el Marroc pretén obrir-se no hi va esmentar els Estats Units, país amb el qual el Marroc ha tingut alguns desacords pel Sàhara Occidental o per les seves crítiques sobre els drets humans al país magribí.

El rei va insistir que el seu país gaudeix d'una "estabilitat i quietud" que explica la creixent atracció d'estrangers, "particularment francesos i espanyols", que trien viure al Marroc "sota la protecció del Comanador dels Creients" -és a dir, ell mateix. Aquests arguments expliquen també "el nombre creixent de societats internacionals com Renault, o companyies xineses que realitzen de la zona industrial a Tànger, o companyies russes, a més de moltes altres, que han optat per invertir al Marroc i desemborsar milions per finançar els seus projectes".

El rei va pronunciar el discurs a Tetuan, ciutat que ha triat aquest any per celebrar ahir i avui les diferents cerimònies de la Festa del Tron i que inclouen una recepció política i diplomàtica, a més del ritual de la "Beia" o homenatge. Aquest últim consisteix que centenars de notables -electes o designats- de tot el país, vestits obligatòriament amb una capa blanca, es prosternen doblegant l'esquena davant el rei a cavall. Quan Mohamed VI va accedir al regnat el 1999, molts esperaven que acabés amb rituals que veien com d'una altra època pel caràcter servil que transmeten però el monarca va mantenir les dues costums, amb lleus variants.

Indult col·lectiu

Com sol ser habitual en cada Festa del Tron, Mohamed VI va indultar divendres totalment o parcial 992 presos, entre ells 23 condemnats a mort que van passar a ser condemnats a perpetuïtat.

Ara fa tres anys, l'indult col·lectiu decretat per Mohamed VI va incloure el pederasta espanyol Daniel Galván,cosa que va desfermar un escàndol nacional i internacional de proporcions inèdites, tant que va obligar el monarca a reconèixer el seu error i revocar la seva pròpia decisió, cosa que mai havia succeït. Llavors, el Govern va anunciar que revisaria el sistema de concessió d'indults -otestat exclusiva del rei a proposta del Ministeri de Justícia-, però 3 anys després no s'ha produït la menor reforma respecte d'això.