Mohamed VI pregona el seu model polític en els seus 17 anys com a rei

El sobirà va dir que han fet gran plans econòmics i projectes de desenvolupament humà que han canviat el Marroc

31.07.2016 | 07:18
El president espanyol, Mariano Rajoy, saluda Mohamed VI en el palau reial de Marroc en una visita de 2012
El president espanyol, Mariano Rajoy, saluda Mohamed VI en el palau reial de Marroc en una visita de 2012

El rei Mohamed VI del Marroc va pregonar ahir el "model polític i de desenvolupament" en què s'ha convertit al seu país durant els seus 17 anys de regnat, en un discurs amb motiu de l'aniversari que va ser transmès per la televisió del país des de Tetuan. "Hem aconseguit en el curs de 17 anys realitzar reformes polítiques profundes, grans plans econòmics i projectes de desenvolupament humà que han canviat la fesomia del Marroc", va assenyalar el sobirà alauita sense la menor ombra d'autocrítica.
El monarca va subratllar que el Marroc "avança sense parar, sense petroli ni gas", i va posar com a exemple diversos àmbits on ha aconseguit signar amb diferents països acords estratègics: l'energia, les infraestructures, l'agricultura, la lluita antiterrorista, la gestió de la política religiosa i la cooperació militar. Entre els països cap als quals el Marroc pretén obrir-se no hi va esmentar els Estats Units, país amb el qual el Marroc ha tingut alguns desacords pel Sàhara Occidental o per les seves crítiques sobre els drets humans al país magribí.
El rei va insistir que el seu país gaudeix d'una "estabilitat i quietud" que explica la creixent atracció d'estrangers, "particularment francesos i espanyols", que trien viure al Marroc "sota la protecció del Comanador dels Creients" -és a dir, ell mateix. Aquests arguments expliquen també "el nombre creixent de societats internacionals com Renault, o companyies xineses que realitzen de la zona industrial a Tànger, o companyies russes, a més de moltes altres, que han optat per invertir al Marroc i desemborsar milions per finançar els seus projectes".
El rei va pronunciar el discurs a Tetuan, ciutat que ha triat aquest any per celebrar ahir i avui les diferents cerimònies de la Festa del Tron i que inclouen una recepció política i diplomàtica, a més del ritual de la "Beia" o homenatge. Aquest últim consisteix que centenars de notables -electes o designats- de tot el país, vestits obligatòriament amb una capa blanca, es prosternen doblegant l'esquena davant el rei a cavall. Quan Mohamed VI va accedir al regnat el 1999, molts esperaven que acabés amb rituals que veien com d'una altra època pel caràcter servil que transmeten però el monarca va mantenir les dues costums, amb lleus variants.

Indult col·lectiu
Com sol ser habitual en cada Festa del Tron, Mohamed VI va indultar divendres totalment o parcial 992 presos, entre ells 23 condemnats a mort que van passar a ser condemnats a perpetuïtat.
Ara fa tres anys, l'indult col·lectiu decretat per Mohamed VI va incloure el pederasta espanyol Daniel Galván,cosa que va desfermar un escàndol nacional i internacional de proporcions inèdites, tant que va obligar el monarca a reconèixer el seu error i revocar la seva pròpia decisió, cosa que mai havia succeït. Llavors, el Govern va anunciar que revisaria el sistema de concessió d'indults -otestat exclusiva del rei a proposta del Ministeri de Justícia-, però 3 anys després no s'ha produït la menor reforma respecte d'això.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Espanya Internacional

Lloc on s'ha trobat el cadàver de la jove.
Troben el cos nu de la jove desapareguda a València

Troben el cos nu de la jove desapareguda a València

Detenen un amic de la noia de setze anys que faltava de casa seva des de dimecres

La mare de Diana Quer: ´Se l´han emportat, és clar´

La mare de Diana Quer: ´Se l´han emportat, és clar´

La mare de la jove es mostra esperançada que la troballa del seu mòbil aporti llum a la investigació

El PSOE, pendent de la decisió de Pedro Sánchez sobre la investidura de Rajoy

El PSOE, pendent de la decisió de Pedro Sánchez sobre la investidura de Rajoy

L'exlíder socialista no descarta renunciar a la seva acta de diputat abans de la votació...

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

El cap de l'Executiu evita criticar el PSOE,?Ciutadans o el PNB i anuncia que suspèn els efectes...

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'«oposició real» després que el...

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Enllaços recomanats: Premis cinema