La investidura continua centrant el debat polític a Espanya. Ahir, algunes de les principals veus dels PSOE, el PP i C's van tornar a abordar la necessitat de formar govern després dels darrers comicis. El diputat del PSOE, Rafael Simancas, va assegurar que el "primer" que ha de fer el líder popular, Mariano Rajoy, quan es reuneixi dimarts amb Pedro Sánchez és "confirmar que complirà la Constitució" i es presentarà a la investidura. Per la seva banda, el líder del PP andalús, Juanma Moreno, va demanar "deixar de banda el pes de les sigles i les trinxeres ideològiques per pensar en el que és de veritat important, que és Espanya i els espanyols" i aconseguir un govern sòlid. El secretari general del grup parlamentari de C's, Miguel Gutiérrez, a més, va insistir que cal que es formin els grups aquesta setmana per tal que el Congrés comenci a "caminar".

Per a Simancas, cal que el president en funcions i candidat per encàrrec del Rei per formar govern esvaeixi dubtes i aclareixi que l'objectiu no és altre que "anar al Congrés a desgranar el seu programa i a exposar-se al vot dels representants de la ciutadania". El líder socialista va dir ahir, a més, en una entrevista a l'emissora Cope, que el PSOE serà respectuós amb els temps de Rajoy per trobar els suports suficients, entre els que va recordar que no hi haurà els 85 diputats socialistes.

En aquest sentit, però, va insistir en la línia mostada pel secretari general, Pedro Sánchez: el PSOE se situarà a l'oposició. "Una democràcia forta és una democràcia amb un govern capaç i creïble, però també amb una oposició capaç i creïble; el que no és d'interès per a Espanya és que l'oposició capaç i creïble durant els propers anys sigui el populisme de Podem", va remarcar.

Amb tot, va insistir que el "no" a Rajoy no és per "tossuderia" sinó per lleialtat als seus votants, que volen un canvi polític. Sigui com sigui, va dir que el PP té els "números" a favor al Congrés mirant, és clar, cap a l'espectre de centre dreta on, diu, l'esperen Ciutadans, PNB i Coalició Canària.

D'altra banda, Moreno (PP) va acusar alguns d'estar en el "tacticisme i no estar pensant en el que és fonamental" durant la seva intervenció a la clausura de l'Escola d'Estiu del PP-A a Torremolinos. "Això no va del futur de Pedro Sánchez, de Rivera o de Mariano Rajoy" sinó dels espanyols. En aquest sentit, va dir que Rajoy "no ha deixat ni un minut de treballar per buscar punts d'acostament i portes de diàleg" amb la resta de grups polítics i que està fent "el que ha de fer un dirigent seriós".

El dirigent popular va insistir que Espanya es troba en una de les "cruïlles històriques més importants " i que hi ha un "bloqueig polític institucional com mai s'havia viscut".

Davant d'això, va dir, existeix "l'oportunitat" d'aconseguir el govern amb la major representativitat", la dels 16,5 milions d'electors que sumen els partits del PP, PSOE i C's.

Els grups parlamentaris

Per la seva banda, el secretari general del grup parlamentari de Ciutadans va criticar la decisió "insòlita i inèdita" per part de la Mesa del Congrés d'ajornar la constitució dels grups parlamentaris. També va criticar que, en cas que s'atorgui un grup parlamentari dins de la Cambra, afavorirà CDC amb tres milions d'euros "de tots els espanyols".

CDC no compleix amb els requisits que marca el Reglament del Congrés ja que a les eleccions del passat 26 de juny no va arribar al 15 per cent dels vots en dues de les quatre circumscripcions catalanes -Barcelona i Tarragona-, ni en el conjunt de Catalunya.

"Si el PP i el PSOE volen donar diners a CDC, que els hi donin des dels seus propis partits polítics, no dels diners de tots els espanyols", va remarcar Gutiérrez.