El líder del PP, Mariano Rajoy, afronta una setmana clau per dilucidar si podrà presentar-se a la investidura abans que acabi el mes d'agost, la qual cosa a priori no sembla fàcil, ja que els líders del PSOE i de Ciutadans mantenen la seva negativa a moure's del "no" o de l'abstenció.

Rajoy es reunirà amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez, demà dimarts, a les 11.30 hores, i un dia després farà el mateix amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, a les 9.30 hores. Ambdues reunions tindran lloc al Congrés, igual que les que van celebrar fa un parell de setmanes.

El PP, com va fer Rajoy en acceptar l'encàrrec del Rei per intentar formar govern, trasllada la responsabilitat que es desbloquegi la situació al PSOE i a Ciutadans, la qual cosa ahir mateix va posar de manifest el secretari general del grup popular al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro.

"Responsabilitat de tots"

Bermúdez va assegurar que, una vegada fet l'encàrrec del Monarca, aquest és el moment de "la responsabilitat de tots".

"Amb el "no" del PSOE i amb l'abstenció de Ciutadans no s'arribaria a una investidura, sinó que portaria a unes terceres eleccions", va agregar abans d'incidir que una nova repetició electoral seria "un despropòsit" i "una falta de respecte als espanyols".

El temps avança i el president en funcions ha recalcat que els possibles acords perquè hi hagi nou govern han de fructificar aquest mes perquè Espanya compleixi els seus compromisos davant la Comissió Europea (enviar el sostre de despesa) i elabori amb marge suficient els Pressupostos de 2017.

De fet, és el 26 d'agost l'última data perquè la investidura no impedeixi que comenci la tramitació del projecte pressupostari.

Depassar aquesta frontera temporal afegiria incertesa a la viabilitat dels nous comptes públics de l'any que ve, ja que si no està presentat el projecte abans del 30 de setembre, caldria renovar els pressupostos actuals, quelcom que Rajoy considera molt negatiu per a Espanya.

Ni sí, ni terceres eleccions

La urgència no fa efecte ara com ara ni a PSOE ni a Ciutadans, per la qual cosa els seus respectius líders acudiran a veure Rajoy amb la clara idea de conservar la seva posició i la seva estratègia.

Sánchez va ser taxatiu en la roda de premsa que va donar després de veure al Rei dijous passat, i va arribar a preguntar-se amb to d'empipament, amb referència al líder del PP: "Què és això que aquells que ens hem presentat per canviar les seves polítiques hàgim de facilitar la seva investidura?".

El secretari general del PSOE, per tant, segueix en el "no" i també en que no pot haver-hi terceres eleccions.

Des de Ciutadans, com va indicar dissabte passat el secretari general del grup al Congrés, se subratlla que la investidura ha de celebrar-se aviat, però això no dependrà que abandonin l'abstenció que han anunciat per a la segona votació del debat, sinó que el PP aconsegueixi l'abstenció del PSOE.

La formació "taronja" no canviarà, va reiterar ahir abans de traspassar la pressió als socialistes.

Si la renúncia de Rajoy a presentar-se fos la clau del desbloqueig és un supòsit que rebutja el PP i que Ciutadans, si ocorregués, creu que no suposaria donar "un xec en blanc" als populars i s'"asseurien a negociar" per aconseguir "una regeneració política".

Doble "no" dels bascos

Per la seva banda, l'Executiva del PNB va acordar ahir votar en contra davant una possible investidura del candidat del PP a la presidència del Govern, Mariano Rajoy, i centrar els seus objectius polítics a Euskadi, treballant "pel seu futur i per la seva llibertat".

"Euskadi és el nostre objecte social, la nostra única causa. Vivim per aquesta. Per construir la nació Basca. I la nostra ambició comença i acaba aquí. Centrem, per tant, la nostra mirada a Euskadi. Al país que volem. La pàtria dels bascos i les basques. La nostra responsabilitat està aquí", va afirmar el president del PNB, Andoni Ortuzar , en l'acte del 121 aniversari de la fundació del seu partit.

Abans d'aquest acte, l'Euskadi Buru Batzar del PNB es va reunir per analitzar la situació de la governabilitat a Espanya i va resoldre que el seu grup a Madrid votarà doblement que no a la possible investidura del candidat del PP a la presidència del Govern.

Així mateix, l'Executiva del partit va decidir que els seus diputats rebutjarien un plantejament d'"abstenció col·lectiva" que permetés que Rajoy fos investit amb els vots del PP.

Així doncs, sembla que les posicions dels principals partits segueixen enrocades i que la setmana es presenta complicada per a Mariano Rajoy.