La veterana política japonesa Yuriko Koike, de 64 anys, va guanyar ahir de manera aclaparadora les eleccions per al càrrec de governador de Tòquio, segons els sondejos, amb la qual cosa es convertiria en la primera dona a fer-se amb el càrrec. Koike, que es va presentar com a independent, s'hauria imposat amb gairebé un 50 per cent dels vots als altres 20 candidats, segons les enquestes a peu d'urna difoses per la cadena pública NHK sobre els comicis del considerat el segon càrrec polític més important del país.

Entre els seus rivals es trobaven l'exministre d'Interior nipó Hiroya Masuda, amb suport del governant Partit Liberal Demòcrata (PLD), i el periodista televisiu Shuntaro Torigoe, amb suport de l'oposició.

Koike, que era fins ara diputada del PLD al Parlament nacional i va ser ministra de Defensa i Medi Ambient en anteriors governs, havia basat la seva campanya a presentar-se com una política amb experiència però desvinculada dels grans partits. De les 47 prefectures del Japó en només 7 hi ha dones que ocupin el càrrec de governadores, mentre que en el Parlament la representació femenina és de poc més del 10 per cent.