La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts amb l'abstenció del PP, PSOE i Podem i els vots en contra de Ciutadans, la sol·licitud del Partit Demòcrata Català, l'antiga CDC, de formar un grup parlamentari propi al Congrés, de manera que els seus vuit diputats hauran de passar al grup mixt per primera vegada en la història del partit.

Així ho han confirmat fonts parlamentàries, que han indicat que tant els tres membres del PP de la Mesa, com els dos del PSOE i els dos que ostenta Units Podem han decidit abstenir-se en la votació, mentre que els dos vocals de Ciutadans han votat en contra, tal com havien anunciat.

El vicepresident primer del Congrés, el diputat de Ciutadans, Ignacio Prendes, ha subratllat que el veto al grup de CDC només ha estat possible gràcies al vot en contra del seu partit perquè la resta de partits "han mirat cap a una altra banda" i "s'han posat de costat", ha denunciat. "Han estat els dos vots de Ciutadans els que han impedit que CDC tingui 3 milions d'euros i els privilegis dels grups", ha remarcat Prendes, que no veu "correcte" que el PP, el PSOE i Units Podem no s'hagin involucrat en el "no" al grup d'un partit que aposta per la "insubmissió" i la ruptura d'Espanya.

Prendes ha recordat que el Partit Demòcrata Català no complia el requisit del 15% dels vots que marca el Reglament, ni a cadascuna de les províncies catalanes ni tampoc al conjunt de la comunitat. "Nosaltres som partidaris d'una interpretació flexible del Reglament, però Ciutadans no serà còmplice d'una interpretació que incompleixi el Reglament", ha advertit.

El veto aquest dilluns del Senat a la formació del grup parlamentari del Partit Demòcrata Català i el desafiament independentista del Parlament de Catalunya posaven molt difícil que PP i PSOE donessin llum verda al grup al Congrés. Ja ahir, diverses fonts avançaven aquesta abstenció dels partits majoritaris, que no han acceptat les al·legacions presentades divendres passat per l'antiga Convergència.

Amb el seu pas al mixt, CDC perd les subvenció per grup parlamentari, en el seu cas d'uns 41.761 euros mensuals, i el dret a conservar els sis assistents amb càrrec al pressupost del Congrés, així com la important subvenció per al pagament del vot per correu, reservat a les candidatures amb grup.