El Partit Demòcrata Català, l'antiga Convergència (CDC), s'ha quedat sense grup parlamentari al Congrés per primera vegada en la seva història gràcies a l'abstenció del PP, PSOE i Units Podem i el veto de Ciutadans, que reclamava que no es fessin «regals» a un partit que busca trencar Espanya.

Quedar-se sense grup és un cop dur tant econòmic com de presència en els debats i en la quota d'iniciatives. Amb el seu pas al grup Mixt, CDC perd la subvenció per grup parlamentari, en el seu cas, d'uns 41.761 euros al mes, així com el dret a conservar els sis assistents amb càrrec al pressupost del Congrés. També es queda sense la substanciosa subvenció per al pagament de l'enviament de paperetes electorals a domicili, reservada a les candidatures que obtenen grup. En total, aproximadament uns tres milions d'euros repartits en una legislatura de quatre anys.

Excepte Ciutadans, que va defensar amb vehemència el seu rebuig al grup de CDC a la Mesa del Congrés com a resposta al desafiament independentista del Parlament de Catalunya, la resta de partits van justificar la seva abstenció sota criteris estrictament jurídics i d'aplicació del Reglament de la Cambra.

Va ser l'explicació de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que va argumentar que CDC no complia el requisit del 15 per cent dels vots que marquen les normes, ni en cadascuna de les províncies catalanes, ni en el conjunt de la comunitat, on la candidatura independentista es va quedar en el 13,92 per cent dels sufragis. Pastor va descartar qualsevol interpretació política de la decisió i va remarcar que no existia cap precedent en passades legislatures que avalés el vistiplau de la Mesa.

Opinió que no comparteix el portaveu de CDC, Francesc Homs, que està segur que els vuit diputats del seu partit han «pagat» les conseqüències de la recent resolució del Parlament que obre la porta a una declaració unilateral d'independència. Homs, que va rebre la decisió «amb un punt d'honor», va suggerir fins i tot que darrere del veto hi ha el pacte que el PP busca amb Ciutadans per obtenir un sí a la investidura de Rajoy.

Inici de la precampanya

Els vuit diputats independentistes catalans es registraran ara en el grup Mixt i no es plantegen parlar amb ERC per poder unir-se al seu, una opció que fins ara els republicans havien rebutjat. A més, Homs vol veure si arrenca la legislatura perquè per ara té la impressió que Rajoy i Pedro Sánchez han començat ja una nova campanya per a les terceres eleccions.

A l'altre extrem, Ciutadans va celebrar que amb els seus dos vots a la Mesa s'hagi acabat amb el grup de Convergència després de gairebé 40 anys de democràcia. Ignacio Prendes, vicepresident primer del Congrés, va criticar que la resta de partits hagin mirat «cap a una altra banda», «s'hagin posat de perfil» i no hagin rebutjat amb el seu vot el grup d'un partit que aposta per la «insubmissió» i la ruptura d'Espanya. «Han estat els dos vots de Ciutadans els que han impedit que CDC tingui 3 milions d'euros i els privilegis dels grups», va denunciar.

Des de Podem, Íñigo Errejón va justificar l'abstenció del seu partit al grup de CDC en el fet que els convergents havien elegit com a «soci» el PP, encara que finalment els populars els han «fallat».

La Mesa del Congrés va rebutjar també definitivament amb els vots del PP, PSOE i Ciutadans la sol·licitud de les «confluències» d'En Marea i A la Valenciana de formar un grup separat.