El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir ahir durant una hora sense avançar el més mínim en la possibilitat d'arribar a un acord per desbloquejar l'actual situació de desgovern a Espanya. Rajoy va oferir a Sánchez la formació de quatre grups de treball per negociar un acord que permeti la seva investidura, però davant la seva negativa li va advertir que, si es manté en ella, Espanya està abocada a unes terceres eleccions.

Rajoy, en una compareixença davant els periodistes després de reunir-se durant gairebé una hora amb Sánchez al Congrés, va destacar que, si no hi ha una sèrie de compromisos seus i del seu partit, no és possible la investidura ni un govern estable. No va aclarir el dubte de si es presentarà a la investidura en el cas que, després de la nova ronda de contactes que està mantenint (avui es veurà amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i després va anunciar que ho farà amb representants d'altres partits), no aconsegueix prou suports per ser elegit. En aquesta línia, davant la pregunta de si estaria disposat a una investidura fallida que permetés estovar les posicions davant d'una segon intent, va ironitzar: «Podrien estovar-se abans i ens evitaríem perdre el temps».

Per aconseguir l'acord, va plantejar a Sánchez una proposta sobre la qual va oferir «diàleg obert» i escoltar suggeriments alternatius. En aquest sentit, està disposat a negociar sobre un govern de coalició, o sobre les coincidències entre el programa del PP i l'acord que van signar el PSOE i Ciutadans, o sobre el document que va aprovar el Comitè Federal del PSOE al desembre de 2015 sobre els vuit grans acords que en la seva opinió necessitava Espanya.

Per part seva, el secretari general del PSOE va reiterar al president del Govern en funcions que els socialistes votaran «no» si es presenta a la investidura i li va exigir que negociï els suports que necessita amb «les dretes». «L'esquerra no donarà suport a les dretes», va sentenciar Sánchez.

El líder del PSOE va rebutjar obrir una taula de negociació per trobar punts d'acord i també l'oferta de Rajoy d'establir una coalició de govern entre PP i PSOE. Segons Sánchez, els socialistes «no estaran a cap gran coalició» perquè són «l'alternativa al PP». «En conseqüència, no avalarem allò que volem canviar», va garantir, i va negar que la perseverança en el no a Rajoy suposi anar a terceres eleccions.

Possible segona reunió

El secretari general del PSOE va mostrar la seva disposició a tornar a reunir-se amb Rajoy en els propers dies, però va insistir que «amb qui ha de negociar no és amb el PSOE, sinó amb les dretes», en al·lusió a Ciutadans, PNB i Convergència. Si no s'aconsegueix formar govern, va advertir Sánchez, la responsabilitat no serà dels socialistes, sinó de Rajoy.