El president del PP, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van obrir una via de negociació i un «canal de comunicació permanent» de cara al futur Govern i van aprofundir en la seva pressió al PSOE, al qual van demanar que mogui fitxa i permeti amb la seva abstenció que la legislatura comenci a caminar. Després de la manca d'avenços de la seva entrevista de dilluns amb el socialista Pedro Sánchez, Rajoy va sortir satisfet de la seva reunió amb Rivera, amb qui es va comprometre a seguir parlant personalment en els pròxims dies. Tots dos van acordar obrir una negociació «lleial, oberta i sense límits» que, segons el president del Govern, suposa un «primer pas» d'una «llarga caminada» cap a la investidura.

Per al president del Govern en funcions, el simple fet que Rivera hagi acceptat seure a negociar «és una dada positiva», encara que va reconèixer que el camí a recórrer no serà «ni fàcil ni ràpid». I és que, tot i la bona disposició al diàleg, el president de Ciutadans no sembla disposat a moure's de l'abstenció a una futura investidura de Rajoy, tot i que sí s'espera que el líder del PP aconsegueixi convèncer Pedro Sánchez perquè també s'abstingui i eviti unes terceres eleccions.

Amb aquesta reunió, Rivera va assumir de facto que Rajoy és el candidat proposat pel Rei i, per tant, que no hi ha «alternativa» al fet que sigui una altra persona la que presideixi el Govern, com havia exigit per donar suport a un Executiu en minoria del PP. El que sí li va demanar al líder del PP és que «com més aviat millor» formalitzi la data de la investidura, debat al qual no dubta que Rajoy acudirà en compliment del mandat de Felip VI.

Per contra, el president del Govern en funcions no creu que allò «urgent» sigui que hi hagi un debat d'investidura, sinó articular un Govern «sòlid» amb un ampli suport parlamentari que aporti «estabilitat» a la vida del país. Rajoy va insistir que uns nous comicis serien una «vergonya» i va negar rotundament que s'estigui plantejant anar a una investidura fallida per poder pronunciar el que seria el seu primer discurs de campanya electoral.

En aquest escenari, va insistir que si el PSOE no passa del no a l'abstenció, és impossible que hi hagi una investidura amb èxit, ni tampoc serà viable que hi hagi estabilitat per governar en el cas que no hi hagi «algun compromís» per part de Ciutadans per tirar endavant qüestions pendents des de fa mesos pel bloqueig institucional.

El sostre de despesa

Sobre la taula de les converses, Rajoy i Rivera estan d'acord en iniciar com més aviat millor i «amb línia directa» la negociació del sostre de despesa, mesures per corregir el dèficit públic o l'elaboració dels pressupostos de l'Estat per a l'any que ve.