Un home de 19 anys, de nacionalitat noruega i origen somali i amb problemes mentals, va matar una persona a ganivetades i en va ferir cinc més a Londres. La Policia Metropolitana de Londres (Met) va assegurar que l'agressió a Russell Square va ser «un atac espontani», en el qual les víctimes -dues de les quals encara segueixen ingressades a l'hospital- van ser «seleccionades a l'atzar», fet pel qual va descartar qualsevol vincle de l'atac amb el terrorisme.

En l'atac, ocorregut en una zona cèntrica i transitada, plena d'hotels i molt propera al Museu Britànic, va perdre la vida una dona nord-americana d'uns 60 anys, i cinc persones més, procedents del Regne Unit, Austràlia, Israel i els EUA, van resultar ferides amb lesions de diferent grau, si bé en cap cas es tem per les seves vides.

Després de l'incident, l'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, va expressar la seva solidaritat «amb les víctimes del succés a Russell Square i els seus éssers estimats» i va destacar que la seguretat dels londinencs és la seva «prioritat número u».

També el líder de l'opositor partit laborista, Jeremy Corbyn, es va referir a l'agressió durant una compareixença en un míting celebrat al barri de Dagenham (est de Londres), en el qual el polític esquerrà va qualificar els fets d'«esdeveniment abominable» i va agrair la intervenció de la policia.

Durant la investigació, els agents no van trobar «cap evidència» que apunti que l'atacant, que va haver de ser abatut amb una pistola elèctrica, hagués estat «radicalitzat» per terroristes. «Tot i que la investigació encara no ha conclòs, tota la feina feta fins ara apunta cada vegada més al fet que aquest incident tràgic ha estat desencadenat per problemes de salut mental», va explicar Rowley, davant els temors inicials que pogués tractar-se d'un altre atemptat gihadista, de l'estil dels registrats en diferents ciutats europees.

El més recent va ser l'atac de dos joves de 19 anys contra l'església de Saint Étienne du Rouvray, a Normandia (França), on van matar el rector Jacques Hamel i van ferir de gravetat un feligrès. Aquest atac es va produir catorze dies després del perpetrat a Niça, que va causar la mort de 84 persones i ferides a més de 300, després que el terrorista Mohamed Boulhel penetrés amb el seu camió al passeig marítim de la ciutat durant la celebració de la Festa Nacional i atropellés centenars de persones.

Més agents als carrers

Després d'aquesta onada d'atemptats al continent, el comissari de la Met, Bernard Hogan-Howe, i l'alcalde de Londres van anunciar que més agents de policia armats, fins a un total de 2.800, vigilaran ara els carrers de Londres.