Cada dia que passa hi ha més veus de pes socialistes que demanen al PSOE una abstenció per evitar unes terceres eleccions o que, almenys, obrin el debat per discutir-ho, mentre Partit Popular i Ciutadans segueixen també pressionant la direcció del partit, que aguanta atrinxerada en el "no" a Mariano Rajoy. Si dijous era l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero qui advertia del caràcter perjudicial que tindrien uns nous comicis i defensava un procés de diàleg intern per parlar de la investidura, ahir l'exvicepresident de l'Executiu Alfonso Guerra se sumava al debat donant suport a una abstenció "generalitzada".

Una abstenció per responsabilitat que permeti sortir del bloqueig institucional, va destacar Guerra en la mateixa línia del que dies enrere va dir Felipe González, però sense donar "carta blanca" al candidat del PP. La idea de Zapatero de promoure aquest debat dins del partit va ser avalada pel secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán, que va assegurar que ell ja ho ve intentant malgrat els "insults" d'alguns companys.

Per la seva banda, l'alcalde de Sòria, Carlos Martínez, que està en l'òrbita de la direcció de no donar suport a Rajoy, sí que va deixar la porta oberta, però, a negociar sempre que hi hagi algun tipus de proposta.

I davant les recomanacions dels seus, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va recordar que és una qüestió ja decidida en l'últim comitè federal, tot i que si cal més debat perquè algú ha canviat d'opinió n'hi haurà, però va dir estar convençut que cap dirigent voldrà "indultar" Rajoy amb la seva abstenció. També al PP li va advertir que no "trencarà" la voluntat del PSOE, que seguiran "units" en el "no" a la reelecció de Rajoy, i no acceptaran "consells" d'un partit processat "per corrupció i finançament il·legal".

Si bé la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, no va voler entrar en la polèmica interna dels socialistes, sí que va assegurar que cada partit ha de ser conscient de la seva pròpia responsabilitat perquè no es repeteixin les eleccions. Va confirmar que Rajoy té el propòsit de seguir "treballant" amb Sánchez. Per a ella, més important que la data de la investidura que reclama l'oposició és la data de l'acord per formar Govern en el marc del camí de diàleg iniciat amb Ciutadans.

Crida del PP

Qui sí va seguir amb les pressions des del Partit Popular va ser el vicesecretari de Sectorial, Javier Maroto, que no només va apreciar la "valentia" dels dirigents socialistes que públicament han dit que "Sánchez s'equivoca", sinó que va anar un pas més enllà en animar-los a votar per l'abstenció al Comitè Federal.

Mentrestant, Ciutadans va tornar a posar la pilota a la teulada del PSOE, al qual va demanar un esforç per passar del no a l'abstenció, com ha fet el partit taronja, va recordar el secretari de Comunicació, Fernando del Páramo, avisant que l'"immobilisme pot ser una covardia".

Ciutadans segueix descartant un sí a Rajoy i no els sembla "creïble", va assenyalar Del Páramo, que si ells donen suport al candidat al PP, els socialistes optaran per facilitar la seva investidura.

D'aquest escenari polític queda fora Podem tret que fracassi la investidura de Rajoy, si és que finalment es celebra, i intentin formar una "majoria parlamentària" amb els socialistes, va afirmar el portaveu a la Cambra, Íñigo Errejón.