Un document elaborat per la Fiscalia i divulgat pel portal del diari O Estado de Sao Paulo estableix que l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva "va participar activament" en les corrupteles a l'estatal Petrobras. "Hi ha elements de prova que Lula va participar activament en l'esquema criminal" que va operar a Petrobras "i també que va rebre, directament i indirecta, avantatges financers indeguts d'aquesta estructura delictiva", afirma el document, signat per quatre dels fiscals dedicats a investigar aquesta trama.

"Considerant que una de les formes de pagament dins la trama establerta a Petrobras eren les donacions electorals, s'ha de destacar que, des de 2005, Lula va admetre haver conegut aquestes pràctiques de finançament il·legal de les campanyes polítiques", afegeix el document obtingut per O Estado de Sao Paulo. També sosté que "Lula sabia que les empreses feien donacions electorals "per fora" i que hi havia un àvid repartiment dels càrrecs públics" per facilitar aquestes irregularitats.

D'aquesta manera, els fiscals afirmen que "no és creïble" que Lula "desconegués la motivació dels pagaments "en negre" per a campanyes", que va ser, segons els investigadors, un dels objectius principals de la xarxa de corrupció detectada a Petrobras, que esquitxa mig centenar de dirigents de gairebé tot l'espectre polític.

El document assenyala que "aquesta estructura criminal" a Petrobras "va perdurar almenys una dècada", que situa entre 2004 i 2014, que coincideix amb els dos mandats de Lula (2003-2011) i el primer de Dilma Rousseff, la seva successora i suspesa de les seves funcions des de maig per respondre a un judici de destitució.